به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، میکائیل حاتمیان در این جلسه که با حضور علیرضا محمدنژاد داریانی مدیر امور اراضی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، ﻋﻠﯿﺮﺿﺎ ﻓﯿﺮﻭﺯﯼ ﺍﻣﻨﺪﯼ ﻣﻌﺎﻭﻥ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺭﯾﺰﯼ ﻭ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻓﺮﻣﺎﻧﺪﺍﺭﯼ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﺗﺒﺮﯾﺰ، سرگرد اکبری فرمانده یگان حفاظت از اراضی شهرستان تبریز، شهرام سعادتجوی رئیس اداره امور اراضی شهرستان تبریز و نمایندگان اتحادیه سبزی و صیفیکاران در محل دفتر مدیریت امور اراضی استان برگزار شد گفت: این نشست با هدف بررسی دقیق چالشهای موجود در حوزه سبزی و صیفیکاری و باغداری این منطقه حساس کشاورزی، با حضور جمعی از مدیران و مسئولان مرتبط تشکیل شد.
مدیر امور اراضی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی نیز با اشاره به تجربه تلخ تخریب تدریجی باغات حاشیه شهرهای بزرگ کشور، اظهار کرد: چنانچه امروز نسبت به حفاظت از باغات و اراضی زراعی حکمآباد و محدوده پارک بزرگ تبریز اقدام نکنیم، فردا باید هزینههای جبرانناپذیر زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی آن را بپردازیم. این اراضی از نظر کاربری جزو ذخایر راهبردی کشاورزی استان هستند و هر گونه سهلانگاری در مواجهه با تغییر کاربری، مستقیماً به بحران در حوزه تأمین محصولات سبزی و صیفی درونشهری منجر خواهد شد.
علیرضا محمدنژاد داریانی با تأکید بر نقش مشارکت مردمی و ظرفیتهای قانونی موجود افزود: ضروری است اتحادیهها، شوراهای محلی و بهرهبرداران منطقه، ضمن حفظ انسجام و همکاری با نهادهای حاکمیتی، در فرآیند صیانت از اراضی خود پیشگام باشند. ما بهدنبال آن هستیم تا با طراحی طرحهای حمایتی، ایجاد مسیرهای قانونی برای فعالیتهای اقتصادی پایدار و نیز تسهیل فرآیند سنددار کردن اراضی کشاورزی، زمینه تثبیت وضعیت بهرهبرداری را فراهم کنیم؛ اما این اقدامات زمانی مؤثر خواهد بود که فرهنگ حفظ زمین کشاورزی در بین ذینفعان نیز نهادینه شود.
وی ضمن هشدار نسبت به روند تغییر کاربریهای غیرمجاز و تهدیداتی که باغات محدوده پارک بزرگ تبریز را هدف قرار دادهاند، اظهار کرد: باغات سبزی و صیفی حکمآباد نه تنها بهعنوان منابع تولید محصولات کشاورزی، بلکه به مثابه شناسنامه هویتی و کشاورزی منطقه تبریز شناخته میشوند. حفظ این باغات در برابر هرگونه دخل و تصرف و ساختوساز، یک ضرورت راهبردی برای حفظ تعادل اکولوژیک شهری و امنیت غذایی است. خاک حاصلخیز این منطقه، سرمایهای بیبدیل است که باید برای نسلهای آینده نیز محفوظ بماند.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با تأکید بر رویکرد قانونی در برخورد با متخلفان و لزوم همافزایی بین بخشی میان نهادهای تصمیمگیر، گفت: دستور کار مشخص برای اقدامات میدانی، نظارتی و پیشگیرانه و رعایت قوانین و مقررات موضوعه وجود دارد تا محدوده تثبیتشده اراضی کشاورزی منطقه، مصون از هرگونه تهدید باقی بماند.
در این نشست، موضوعاتی نظیر مشکلات حقوقی و مالکیتی بهرهبرداران، روند تغییر کاربری اراضی در اطراف باغات حکمآباد، چالشهای تملک اراضی کشاورزی، و مداخلات احتمالی غیرمجاز در اراضی کشاورزی مطرح شد و مورد تحلیل فنی قرار گرفت.
پس از پایان جلسه، بازدید میدانی از محدوده جمعهبازار و اراضی درگیر با مشکلات سبزیکاران انجام شد تا تصمیمگیریها بر پایه مشاهدات میدانی و واقعی باشد. براساس این بازدید، مقرر شد دستگاههای ذیربط با رویکردی علمی و کارشناسی، طرحهایی برای رفع چالشهای زیرساختی این مناطق تدوین و ارائه کنند.
در پایان مقرر شد، کمیتهای کارشناسی با حضور نمایندگانی از دستگاههای مرتبط از جمله جهاد کشاورزی، امور اراضی، فرمانداری، اتحادیههای کشاورزی و مدیریت شهری تشکیل و ظرف مدت زمان معین، راهکارهای عملیاتی برای احیای ظرفیتهای تولیدی باغات و رفع موانع اجرایی در کارگروه کشاورزی شهرستان تبریز ارائه شود.