ابوالفضل دشتبانی روز چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگار بسیج گفت: سال گذشته در مجموع ۱۰۷ هزار تن محصول سیب زمینی مازاد از کشاورزان استان اردبیل توسط تعاون روستایی خریداری و مقرر شد که هشت هزار و ۷۰ میلیارد ریال وجه خرید به مرور پرداخت شود که روند پرداخت با تسویه آخرین مبالغ باقی مانده به اتمام رسید.
وی ادامه داد: سازمان تعاون روستایی با پیگیری مسئولان استانی و کشوری از اواخر سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار با خرید ۱۰۷ هزار تن سیب زمینی انباری تولید همان سال از زیان هنگفت کشاورزان استان اردبیل جلوگیری کرد.
وی بیان کرد: پس از خرید این میزان محصول که نیمه بهار سال گذشته ادامه یافت، نسبت به بازاریابی سیب زمینی خریداری شده اقدام و علاوه بر تامین مصارف کارخانهها و صنایع تبدیلی و فرآوری و تولید نشاسته، بخشی از محصول خریداری شده به کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، افغانستان، امارات متحده عربی، سوریه و عراق صادر شد.
مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل گفت: مابقی مانده محصول نیز بدون امحای حتی یک کیلوگرم از محصول خریداری شده، به مصارف دامی در داخل استان اردبیل رسید.
به گزارش بسیج ، پرداخت مطالبات کشاورزان سیب زمینی کار استان اردبیل از بابت محصول در حالی تا یک سال پس از خرید محصول به تاخیر افتاده که این روزها قیمت این محصول به شدت بالا رفته و کشاورزان نسبت به این تاخیر در دریافت مطالبه خود انتقاد دارند.
روند خرید محصول سیب زمینی مازاد بر نیاز کشاورزان استان اردبیل از ۱۲ اسفند سال ۱۴۰۲ آغاز شده و با نرخ توافقی هر کیلوگرم سیب زمینی رقم آگریا ۸۰ هزار ریال و سایر ارقام ۶۵ هزار ریال تا خردادماه سال گذشته ادامه یافت.
برای خرید سیب زمینی مازاد بر نیاز کشاورزان استان اردبیل در راستای حمایت از تولیدکنندگان، یارانه دولتی اختصاص یافته و خرید محصول در ۶ مرکز ثابت و شبانهروزی در شهرستان اردبیل انجام شد.
بر اساس برآوردها، حدود چهار هزار کشاورز سیب زمینیکار در استان اردبیل، محصول مازاد بر نیاز داشتند که محصول خود را با مباشرت نهاد دولتی فروختند ولی وجود آن را یک سال پس از فروش دریافت کردند.
طبق قرارداد، نماینده ۵۰ شرکت تولیدی، صنایع تبدیلی و صادر کننده سیب زمینی با نظارت کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی و تعاون روستایی به خرید محصول مازاد بر نیاز سیب زمینی کاران استان اردبیل پرداختند.
در سال زراعی گذشته و ماقبل محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان کشت شده بود که از این اراضی ۷۷۰ هزار تن محصول برداشت شد.
از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی شده و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان به استانهای دیگر و خارج از کشور صادر شد.
نگهداری سیب زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل به شمار میرود طوری که نبود انبارها و سردخانههای کافی برای نگهداری این محصول بسیار مشهود است و تنها برای نگهداری ۱۰۰ هزار تن محصول سردخانه در این استان وجود دارد.
استان اردبیل با تولید ۷۷۰ تا ۸۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور دارد.
متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.
۹۶ درصد ارقام کشت شده سیب زمینی در مزارع استان اردبیل از نوع آگریا و چهار درصد دیگر نیز از ارقام دیگر شامل جلی، بانبا، اسپریت و فونتانا بوده است.
۱۰۰ درصد مزارع سیب زمینی استان اردبیل به صورت مکانیزه کشت میشود و شیوه آبیاری مزارع استان نیز در چند سال اخیر مدرن شده و اغلب به صورت آبیاری با نوار تیپ انجام میشود.
همه ساله حدود ۵۷۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استانهای کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر میشود.