در گوشهای از این سرزمین مقدس، جایی که بوی عشق و ایثار از خاکش برمیخیزد و نسیم مقاومت در برگهای درختانش زمزمه میکند، پایگاهی قد برافراشته است که قلبهای نوجوانانش برای انقلاب میتپد. اینجا، پایگاه مقاومت بسیج شهید سمندری در جعفرآباد است؛ جایی که زمزمههای قرآن با هیاهوی نوجوانانی درهم میآمیزد که نه فقط با کتاب، که با جان و دل، درسهای زندگی میآموزند.
اینجا، خاک، عطر شهید میدهد و دیوارها روایتهای ایثار را زمزمه میکنند. در میان این همه شور و شعور، طرح "نوجوانان صالحین" مثل نهالی بالیده است که امروز، جوانههایش یکییکی سر از خاک برآوردهاند. نوجوانانی که دستهای کوچکشان را به دعا بلند میکنند، اما همتشان به بلندای قلههای آرمانهای انقلاب است. آنها نه فقط حافظ قرآناند، که سربازان کوچک ولایتاند؛ هم در میدان نماز قد میکشند، هم در کارزار زندگی پیروز میشوند. امروز به سراغ این مزرعه امید آمدهایم؛ جایی که مربیانش با چشمانی پر از مهر، آینده را میکارند و نوجوانانش با دلهای پر از آرزو، فردا را درو میکنند. در گفتوگویی صمیمی، هم پای صحبتهای این مربیان دلسوز نشستهایم، هم از زبان نوجوانان شنیدهایم که چگونه اینجا، نه فقط درس که زندگی میآموزند...
آقای زکاوت، به عنوان فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شهید سمندری و مسئول طرح نوجوانان صالحین در این پایگاه، هدف اصلی این برنامه چیست؟ زکاوت: هدف ما تربیت نسل آینده انقلاب با هویت اسلامی-ایرانی است. نوجوانان امروز، سربازان فردای نظام هستند. در این طرح، تلاش میکنیم با تلفیق آموزشهای دینی و مهارتهای کاربردی، نوجوانانی متعهد، مسئولیتپذیر و توانمند پرورش دهیم که هم در میدان معنویت قوی باشند و هم در عرصههای اجتماعی و علمی پیشرو.
استقبال نوجوانان از این طرح چگونه بوده است؟ زکاوت: باور کنید شاهد یک انقلاب تربیتی در منطقه هستیم! از زمانی که این طرح را با شیوههای جذاب و متنوع اجرا کردیم، استقبال چندبرابری شده است. امروز خانوادهها بهصورت خودجوش نوجوانانشان را ثبتنام میکنند، چون میبینند فرزندانشان هم معنویتر شدهاند و هم مسئولیتپذیرتر.
برنامههای آموزشی طرح چگونه طراحی شدهاند؟ زکاوت: آموزشهای ما سهبعدی است: ۱. معنویت: تفسیر قرآن، احکام، آشنایی با سیره اهل بیت(ع) و برگزاری اردوهای زیارتی. ۲. مهارتهای زندگی: فن بیان، کار تیمی، مدیریت بحران و حتی مهارتهای فنی. ۳. مسئولیتپذیری اجتماعی: از طریق فعالیتهای جهادی مثل کمک به نیازمندان و پاکسازی محله.
به اردوهای راهیان نور اشاره کردید. تأثیر این برنامهها بر نوجوانان چگونه بوده است؟
زکاوت: اجازه دهید یکی از نوجوانان خودش پاسخ دهد. علی! تو که به تازگی از اردوی راهیان نور برگشتهای، برایمان بگو چه احساسی داشتی؟ علی (نوجوان شرکتکننده): وقتی در مناطق عملیاتی جنوب قدم میزدیم و خاطرات رزمندگان را میشنیدیم، گریه میکردیم. فهمیدم این آرامش امروز ما، بهای سنگینی داشته است. حالا بیشتر از قبل عهد بستهام که راه شهدا را ادامه دهم.
فعالیتهای جهادی چه نقشی در تربیت نوجوانان دارد؟ زکاوت: این بخش از طرح، درسهای ملموس زندگی را آموزش میدهد. وقتی نوجوانی به یک سالمند تنها کمک میکند یا بسته معیشتی به خانواده نیازمند میرساند، "مسئولیتپذیری" و "همدلی" را در عمل یاد میگیرد.
ورزش هم در برنامههای شما جایگاه ویژهای دارد. دلیل این تأکید چیست؟ زکاوت: یک بسیجی واقعی باید هم قوی باشد هم متعهد! مسابقات ورزشی ما همراه با آموزش اخلاق ورزشی برگزار میشود. مثلاً در فوتبال، به نوجوانان یاد میدهیم چگونه هم رقابت کنند هم به حریف احترام بگذارند.
برای والدین نوجوانانی که میخواهند در این طرح شرکت کنند، چه پیامی دارید؟ زکاوت: به والدین اطمینان میدهیم اینجا فقط آموزش خشک دینی نداریم. ما به دنبال تربیت نوجوانانی هستیم که هم نماز اول وقت بخوانند، هم فن بیان قوی داشته باشند، هم بتوانند در بحرانها تصمیمگیری کنند. اینجا خانه دوم فرزندان شماست.
به عنوان سؤال پایانی، آینده این طرح را چگونه میبینید؟ زکاوت: به لطف خدا و حمایتهای حوزه مقاومت، برنامهریزی کردهیم این طرح را در سطح استان گسترش دهیم. معتقدیم همین نوجوانان امروز، دهه آینده مدیران جهادی و نخبگان متعهدی خواهند شد که کشور را به قلههای پیشرفت میرسانند.
و اینگونه است که در گوشهای از این سرزمین نورانی، نهالهای امید قد میکشند. در دل پایگاه شهید سمندری، آینده در حال شکفتن است؛ آیندهای که ریشه در ایمان دارد، تنهاش از ایثار استوار شده و شاخههایش تا افقهای روشن فردا گسترده شده است. اینجا، هر نوجوان، شعلهای است که روزی خورشید خواهد شد و هر درس، بذری است که فردا درختی تناور خواهد گردید.
از پنجرههای این پایگاه که بنگری، چشمان نوجوانان را میبینی که مانند ستارهها میدرخشند؛ ستارههایی که قرار است روزی کهکشان انقلاب اسلامی را روشن کنند. صدای خندههایشان، نوای زندگی است و اشکهایشان در زیارتگاهها و یاد شهدا، عطر جانهایی پاک را در فضا میپراکند.
مربیان این دیار، مانند باغبانانی صبور، هر روز شاهد شکفتن غنچههای جدیدی هستند. آنها میدانند که امروز در کلاسهای کوچک این پایگاه، مردان و زنان بزرگ فردا پرورش مییابند؛ کسانی که هم در محراب به عبادت خواهند ایستاد، هم در میدان علم و پیشرفت خواهند درخشید و هم در صحنههای سخت زندگی، مانند کوه استوار خواهند ماند.
این پایان ماجرا نیست... این آغاز راهی است که انتها ندارد. راهی که از دل این پایگاه کوچک شروع میشود و تا افقهای بلند آینده ادامه مییابد. راهی که در آن، هر قدمش عشق است، هر نفسش ذکر است و هر گامش خدمت. و ما در این سفر پربرکت، شاهد خواهیم بود که چگونه این نوجوانان نورانی، فردای این سرزمین را با دستان پرتوان و دلهای سرشار از ایمان خواهند ساخت.