به گزارش خبرگزاری بسیج ایلا ،با وجود پیگیریهای مستمر دستگاههای ذیربط از جمله معاونت اقتصادی استانداری، جهاد کشاورزی، دامپزشکی، پشتیبانی امور دام، دانشگاه علوم پزشکی و شهرداری ایلام برای آغاز به کار دوباره کشتارگاه صنعتی ایلام، این مجموعه همچنان تعطیل و آینده آن در هالهای از ابهام قرار دارد.
این دغدغه زمانی جدیتر میشود که با وجود بیش از ۸۰۰ بیماری مشترک بین انسان و دام، راهاندازی و بهرهبرداری مجدد این کشتارگاه، برای تضمین سلامت گوشت مصرفی، امری حیاتی محسوب میشود.
براساس بررسیهای انجام شده، متاسفانه هماکنون نزدیک به ۳۰ درصد کشتار دام در ایلام به صورت سنتی و خارج از نظارت دامپزشکی یا ناظر شرعی و به طور عمده در ورودی یا خروجی شهرها صورت میگیرد؛ روشی که ضمن ایجاد آلودگی زیستمحیطی، چهره شهری را نیز مخدوش میکند.
راهاندازی مجدد کشتارگاه صنعتی علاوه بر تأمین گوشت سالم با حضور ناظران بهداشتی و شرعی، زمینهساز توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی مرتبط با فرآوردههای جانبی مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و گوشت منجمد بوده و نقش مؤثری در رونق اقتصاد استان خواهد داشت.
با توجه به اینکه مصرف گوشت قرمز و فرآوردههای آن مستقیماً با سلامت جامعه در ارتباط است، رعایت نکاتی مانند معاینه دام قبل، حین و بعد از ذبح، انجام کشتار شرعی، بستهبندی بهداشتی، حمل و نقل و عرضه به بازار، از اهمیت دوچندان برخوردار است.
فعالیت دوباره این کشتارگاه، بازار گوشت استان را ساماندهی کرده و از عرضه گوشت ناسالم و قاچاق پیشگیری میکند و حتی میتواند زمینه صادرات گوشت و محصولات خام به عراق را فراهم آورد.
کشتار دام در واحدهای صنعتی زیر نظر سازمان دامپزشکی و با رعایت پروتکلهای بهداشتی، سلامت گوشت مصرفی را تضمین میکند و مانع انتقال بیماریهای مشترک انسان و دام میشود. همچنین، این مراکز با داشتن سیستمهای مدرن تصفیه پسماند، از آلودگی آب و خاک و محیطزیست نیز جلوگیری میکنند.
تمرکز کشتار دام در یک واحد صنعتی استاندارد، پراکندگی و ذبح دام در فضاهای غیربهداشتی را کاهش میدهد و نقش مهمی در ارتقای سلامت و پاکیزگی محیط دارد.
یکی دیگر از دستاوردهای مهم راهاندازی این واحدها، دسترسی مطلوب مردم استان به گوشت قرمز سالم، با کیفیت و قیمت مناسب است که به طور مستقیم بر سلامت و رفاه جامعه تأثیرگذار خواهد بود.
کاهش ذبح سنتی دام با راهاندازی کشتارگاه صنعتی ایلام
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام درباره ضرورت تسریع در راهاندازی این مجموعه، اظهار کرد: مصرف گوشتی که بهصورت سنتی و بدون نظارت فنی دامپزشک ذبح میشود، بهدلیل عدم حذف اندامهای بیمار میتواند عامل بروز بیماریهایی نظیر تب مالت، کیست هیداتید، عفونت، مسمومیت، افسردگی پنهان و حتی نازایی در زنان باشد.
دکتر یونس احمدی افزود: ذبح دام در ملاءعام، خصوصاً در مقابل کودکان و نوجوانان، آثار منفی روحی و فکری به همراه دارد و سبب آلودگیهای زیستی و بصری در فضاهای شهری میشود.
وی با بیان اینکه گوشت مصرفی استان اغلب از کشتارگاههای نیمهصنعتی چرداول و مهران یا استانهای همجوار مانند لرستان و تهران تامین میشود، گفت: گسترش فروشگاههای زنجیرهای و حضور ناظران فنی دامپزشک در این مراکز، موجب اطمینان خاطر مصرفکنندگان شده است.
مدیرکل دامپزشکی ایلام تصریح کرد: در حال حاضر ۱۸ فروشگاه وابسته به عرضه گوشت قرمز در استان فعال است که ۱۵ واحد آن در مرکز ایلام به مردم خدمات ارائه میدهد.
وی خاطرنشان کرد: تسریع در راهاندازی کشتارگاه دام ایلام موجب کاهش جدی کشتار غیرمجاز و سنتی در حاشیه شهر، ورودی مناطق و حتی کنار آبریز سدها خواهد شد و گوشت سالمتری به دست مصرفکننده خواهد رسید.
بر پایه آخرین آمار، استان ایلام دارای بیش از یک میلیون و ۷۴۴ هزار رأس دام سبک و ۴۳ هزار و ۷۴۰ رأس دام سنگین است که نشاندهنده ظرفیت بالای استان در تولید محصولات دامی است.
کشتارگاه صنعتی ایلام با وجود چنین ظرفیت بالایی، در پنج سال گذشته بلاتکلیف بوده و تنها بهصورت مقطعی فعالیت داشته است.
با ورود جدی دستگاههای اجرایی، امید میرود روند بهرهبرداری و مدیریت این مجموعه تسریع و به نتیجه مطلوب برسد.
ایلام، با دارا بودن ۹۱۸ واحد پرورش دام سبک و سنگین، شامل ۳۰۱ واحد صنعتی با ظرفیت ۵۰ هزار و ۴۹۵ رأس و ۶۱۷ واحد نیمه صنعتی فعال، یکی از قطبهای تولید گوشت در غرب کشور است.
وجود ۶۲ گاوداری شیری صنعتی با ظرفیت دو هزار و ۹۵۵ رأس، ۲۳۴ واحد نیمه صنعتی با سههزار و ۱۳۸ رأس، ۱۶۰ واحد پرواربندی گوساله صنعتی با ظرفیت ۱۹ هزار و ۳۹۰ رأس، ۳۸۳ واحد نیمه صنعتی با ظرفیت ۱۲ هزار و ۷۹۹ رأس و ۷۹ واحد پرواربندی بره با ظرفیت ۲۸ هزار و ۱۵۰ رأس، ظرفیت بالای استان ایلام را در حوزه دامپروری به اثبات میرساند.