به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام ،حجتالاسلام والمسلمین الهنور کریمیتبارنماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه ایلام در نشست شورای اقامه نماز استان ایلام، با قدردانی از تلاشها و زحمات خادمان این حوزه، اظهار کرد: استان ایلام خوشبختانه در ارزیابی کشوری حوزه نماز با وجود امکانات حداقلی، رتبه هشتم کشور را کسب کرده و این موفقیت مرهون تلاش خالصانه فعالان عرصه ترویج فرهنگ نماز است.
وی نماز را اساسیترین نیاز فطری بشر دانست و افزود: مهمترین درد بشر بیتفاوتی نسبت به ارتباط با خداوند متعال است؛ چنانکه حتی حضرت ابراهیم(ع) با مقام و منزلت والای نبوت، از خداوند مسئلت میکند که او و نسلش را از اقامهکنندگان واقعی نماز قرار دهد.
امام جمعه ایلام یادآور شد که بر اساس آیات قرآن کریم و روایات اسلامی خواندن نماز به تنهایی کافی نیست، بلکه اقامه آن و ترویج فرهنگ نماز در جامعه اهمیت ویژه دارد.
حجتالاسلام کریمیتبار با اشاره به اهمیت ویژه ایام اربعین حسینی، تاکید کرد: امام حسین(ع) برای اقامه نماز در روز عاشورا و حتی در قلب میدان نبرد، جان خود را فدا کرد و بر این اسا نیز زمینهسازی برای ادای نماز باید محور اصلی برنامهریزی موکبها در مسیر کنگره عظیم اربعین باشد.
وی تصریح کرد که صرف پخش غذا و ارائه خدمات رفاهی در موکبهای اربعین کفایت نمیکند و باید متولی واقعی اقامه نماز باشند.
امام جمعه ایلام با بیان اینکه حضور روحانی به عنوان یکی از اعضای اصلی هر موکب الزامی است، گفت: وجود روحانیون در موکبها هم برای پاسخگویی شرعی و هم اقامه نماز جماعت و تبیین اهداف واقعی قیام عاشورا و راهپیمایی بزرگ اربعین حسینی ضروری است.
وی تصریح کرد: اگر متولی موکب فردی روحانی نیست دستکم از حضور افراد مذهبی و پاسخگو در مواکب استفاده شود تا پاسخگوی نیازهای دینی زائران باشند.
حجت الاسلام کریمیتبار یادآور شد: امکانات هر موکب باید متناسب با حجم جمعیت، بهویژه در مناطق مرزی مانند مهران، برای اقامه نماز و پاسخگویی به مسائل شرعی زائران پیشبینی شود و ستاد اقامه نماز استان نیز نسبت به ارزیابی عملکرد موکبها در حوزه ترویج نماز مأمور است.
امام جمعه ایلام با بیان اینکه زیرساخت نمازخانهها و سرویس بهداشتی باید متناسب با حجم جمعیت و استقبال زائران ارتقا یابد، ادامه داد: در برخی مسیرهای موکبها به ویژه نطقه مرزی، نمازخانه یا وجود ندارد و یا کافی و استاندارد نیستند.
وی با تاکید بر جانمایی صحیح و مناسب موکبها و اختصاص مکانهای استاندارد برای نمازخانههای بین راهی در ایام اربعین و طول سال، افزود: ظرفیت برخی مساجد پاسخگوی تعداد زیاد زائران نیست و بر همین اساس نیز، موکبها باید مجهز به نمازخانه مناسب، فرش تمیز، فضای استراحت و امکانات بهداشتی مطلوب شوند تا زوار بتوانند ضمن اقامه نماز، استراحت کافی هم داشته باشند.
حجت الاسلام کریمیتبار افزود: پمپ بنزینها، غذاخوریها و موکبهای بینراهی مطابق ابلاغیه و تعهداتی که دارند، موظف به فراهم کردن و نگهداری سرویسهای بهداشتی تمیز و نمازخانه مناسب هستند و ادارات مربوطه از جمله راه و شهرسازی، راهداری و شهرداری باید بر این مهم نظارت مستمر داشته باشند تا شأن زیارتی زوار محفوظ بماند.
وی خاطرنشان کرد: در برخی مواقع، فاصله موکبها و نحوه جانمایی آنها به گونهای است که امکان اقامه نماز گروهی و جماعت کاهش مییابد، بنابراین جانمایی جدید موکبها باید بر این اساس بازنگری شود و هر موکب بر اساس جمعیت پذیراییکننده ملزم به ایجاد نمازخانه مستقل یا مشترک باشد.
امام جمعه ایلام با تاکید بر اینکه جانمایی زمین برای موکبها در ایام اربعین نیز باید با پیوست الزام رعایت فضای نمازخانه همراه باشد، تصریح کرد: محور و هویت موکبها باید خدمت به زائران اربعین و ترویج نماز باشد و از تبلیغات اضافی غیرمتعارف مثل تبلیغات گسترده بانکها در فضای موکب جلوگیری شود.
حجتالاسلام کریمیتبار یادآور شد: باید در ارزیابی عملکرد موکبها، اقامه نماز و کیفیت فضای نمازخانهها را به عنوان یکی از شاخصهای اصلی ارزیابی و احراز صلاحیت قرار داد و با ابلاغ دستورالعمل مشخص، موکبهایی که به ترویج نماز بیاعتنا هستند مورد بازنگری قرار بگیرند.
وی با تاکید بر اهتمام و توجه مدیران و متولیان اجرایی نسبت به برپایی نماز جماعت در ادارات و دستگاههای اجرایی، یادآور شد: طبق دستورالعملهای دولت، مدیر دستگاه موظف است یا خود در نماز جماعت شرکت کند یا حداقل نسبت به این موضوع اهتمام ویژه داشته باشد و نقاط ضعف مدیریتی در این زمینه باید اصلاح و ارزیابی عملکرد مدیران در حوزه اقامه نماز جدیتر پیگیری شود.
امام جمعه ایلام با اشاره به مشکلات بهداشتی، تهویه و تمیزی نمازخانهها و سرویسهای بهداشتی در مبادی ورودی و خروجی استان، به ویژه مرز مهران، خواستار نظارت و ارتقای مستمر این امکانات، بهویژه هنگام ازدحام جمعیت اربعین شد و از متولیان خواست تامین سیستم سرمایشی، فرش تمیز و محیط استراحت رفاه زائران را جدی بگیرند.
وی با قدردانی از تلاشهای مسئولان، کارکنان موکبها و فعالان فرهنگی، توصیه کرد که شبکه منسجم ائمه جماعات و روحانیون مستقر در موکبها برای پاسخگویی به نیازهای شرعی، اقامه نماز جماعت و ارتقا سطح معنوی زائران شکل بگیرد و ستاد اربعین و سازمان تبلیغات اسلامی نیز در ایجاد هماهنگی و ارزیابی مستمر اهتمام ویژه داشته باشند.
توسعه آموزش مربیان، گسترش طرح یاوران موعود دانشآموزی در ۱۰۰ مدرسه و تربیت ۱۱۰ مربی جدید، همچنین حضور مستمر روحانیون حداقل پنج روز در موکبهای اربعین برای برگزاری نماز جماعت از مهمترین برنامهها و موضوعاتی بود که در این نشست مطرح شد.