به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از مشهد مقدس ، امیری در یادداشتی علمی با عنوان "لزوم اصلاح سیاستهای نشر علمی در کشور و طراحی نظام لایهبندی دادهها" تأکید کرد که هرچند ایران در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر تولید مقالات علمی بوده و جایگاه خود را در رتبهبندیهای جهانی بهبود بخشیده است، اما این رشد همواره با کیفیت، عمق راهبردی و منافع بلندمدت همراه نبوده است.
وی ریشهی این مشکل را در آییننامههای ارتقا و ترفیع، تشویق مقالات و الزامات ارزشیابی دانست که پژوهشگران را ناگزیر به چاپ سریع مقالات در هر نشریهای میکند. این رویکرد، که توسط بخشی از سیاستهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نهادینه شده، باعث شده تا تعداد مقالات، نه کیفیت یا اهمیت امنیتی و اقتصادی پژوهشها، ملاک ارزیابی علمی قرار گیرد.
خروج دادههای حساس و عدم ثبت مالکیت فکری
امیری با اشاره به خطرات این سیاستها، تصریح کرد: گاهی دادههای حساس، نتایج راهبردی، یا یافتههایی با ارزش اقتصادی بالا، پیش از ثبت مالکیت فکری یا ارزیابی امنیتی، در قالب مقاله منتشر میشوند و بهراحتی در اختیار بازیگران خارجی قرار میگیرند.
وی افزود: در حالی که کشورهای پیشرفته دنیا توجه جدی به لایهبندی دادههای علمی و کنترل هوشمند نشر یافتهها دارند، در ایران چاپ مقاله بدون ارزیابی سطح حساسیت داده، بدون بررسی امکان ثبت پتنت و بدون نظارت راهبردی، به معنای واگذاری داوطلبانه سرمایههای علمی کشور به رقبای جهانی است.