به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام،در پهنه سبز و زرد مانشت و قلارنگ، این روزها صدای تولد و حیات دوباره شنیده میشود؛ جایی که هر گام، زردی پوست گوسالههای تازهنفس، نقطهامیدی برای بازگشت گونهای در معرض خطر، و نشانی از تداوم زندگی در طبیعت ایلام است.
گوزن زرد ایرانی، میهمان کهنهسال این سرزمین، حالا با سه گوساله جدید خاطره زردپوشان را در دل دشت و کوه زنده کرده است.
تولد پی در پی گوسالههای گوزن زرد در پایگاه احیا و پرورش مانشت و قلارنگ ایلام، روزهای شاد و امیدبخشی را برای دوستداران محیط زیست رقم زده و جان تازهای به تلاشها برای حفظ این گونه ارزشمند و در معرض انقراض بخشیده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ایلام روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که همزمان با فرا رسیدن فصل بهار، دو گوساله گوزن زرد ایرانی طی دو روز گذشته در پایگاه احیای گوزن زرد مانشت و قلارنگ متولد شده و مجموع زادگان امسال این پایگاه به سه رأس رسیده است.
«علیرضا محمدی» با اشاره به شرایط مطلوب زیستی این پایگاه افزود که نخستین گوساله در ۲۵ فروردین و دو نوزاد دیگر طی روزهای اخیر متولد شدهاند و پیشبینی میشود روند تولد گوسالهها تا پایان اردیبهشت یا اوایل خرداد ادامه یابد.
وی تصریح کرد: پیش از زایمانهای اخیر، ۲۵ رأس گوزن زرد شامل ۱۸ ماده و ۷ نر در این سایت نگهداری میشد که با احتساب نوزادان جدید، جمعیت این گونه ارزشمند در پایگاه مانشت و قلارنگ به ۲۸ رأس افزایش یافت.
انتقال موفق گوزنها به سایر استانها
مدیرکل حفاظت محیط زیست ایلام با اشاره به نقش مهم این پایگاه در احیای جمعیت گوزن زرد ایرانی، تصریح کرد که سال گذشته ۱۳ رأس گوزن زرد نر و ماده بالغ از این سایت به استانهای لرستان، خوزستان، اردبیل و یزد منتقل شد تا در قالب برنامه ملی تکثیر، نسل این گونه ارزشمند در زیستگاههای طبیعی دیگر نیز رونق گیرد.
مطابق اعلام محمدی، پایگاه تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی مانشت و قلارنگ با وسعت ۴۰ هکتار از سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را با انتقال شش رأس گوزن زرد از جزیره اشک دریاچه ارومیه آغاز کرد و اکنون به علت موقعیت جغرافیایی مناسب، پوشش گیاهی مطلوب و شرایط بهداشتی، به مرکزی موفق در زمینه حفاظت و افزایش جمعیت این گونه بدل شده است.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۹۵ برای نخستین بار ۱۰ رأس گوزن از این پایگاه به استان یزد منتقل شد و در سالهای بعد نیز طی سه مرحله، جمعاً ۴۱ رأس به استان خوزستان انتقال یافت. همچنین سال گذشته برای ارتقای تنوع ژنتیکی، دو رأس گوزن نر بالغ از پایگاه تکثیر دشتناز ساری به این سایت منتقل شدند.
گوزن زرد ایرانی؛ در قاب حمایت و امید
گوزن زرد ایرانی (Dama dama mesopotamica) یکی از گونههای نادر و در معرض خطر انقراض کشور بوده که براساس لیست سرخ اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده EN قرار دارد و تحت حمایت کامل سازمان حفاظت محیط زیست است.
از مجموع دو میلیون هکتار وسعت استان ایلام، یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار را عرصههای طبیعی تشکیل میدهد که ۱۴۳ هزار هکتار آن تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان قرار دارد.
پایگاه احیای مانشت و قلارنگ بهدلیل موفقیت در تکثیر و حفظ خلق و خوی طبیعی گوزنها، نبود تلفات و بیماری، و همچنین زادآوری مطلوب در زمره برترین مراکز احیا و مدیریت گونه گوزن زرد ایرانی در کشور محسوب میشود.