به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، شهرام شفیعی، در سمینار فرمانداران استان آذربایجان شرقی که به منظور بررسی روند تولید، تأمین امنیت غذایی و سیاستهای پیشرو برگزار شد، با ارائه گزارش جامعی از عملکرد سال 1403 بخش کشاورزی استان، بر ضرورت حمایت همهجانبه فرمانداران از برنامههای تولید پایدار در سال زراعی جدید تأکید کرد.
وی با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه کشور هدف مهمی برای اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی تعیین کرده، گفت: براساس این برنامه، باید سالانه ۳ میلیارد مترمکعب از مصرف آب در بخش کشاورزی کاهش یابد که در مجموع ۱۵ میلیارد مترمکعب در طول اجرای برنامه خواهد بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، افزود: این مهم با دو محور اصلی دنبال میشود؛ نخست افزایش بهرهوری آب در بخش کشاورزی و دوم، رسیدن به شاخص تولید ۲.۶ کیلوگرم محصول به ازای هر مترمکعب آب مصرفی تا پایان برنامه است.
شفیعی با تأکید بر شرایط بحرانی منابع آبی در استان گفت: کاهش شدید بارندگی در سال زراعی جاری، ضرورت برنامهریزی دقیق و تعامل بینبخشی را بیش از پیش آشکار کرده است. در این راستا، از فرمانداران درخواست داریم با همکاری شرکت آب منطقهای، نسبت به تأمین مکفی و به موقع آب مورد نیاز برای کشتهای بهاره و پاییزه اقدام کنند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، با اشاره به سیاستهای کلان بخش کشاورزی در برنامه هفتم توسعه، گفت: یکی از برنامههای اصلی استان در این دوره، توسعه تولید در محیطهای کنترلشده همچون گلخانههاست، به طوریکه تا پایان برنامه، حداقل ۳۹۲ هزار تن تولید گلخانهای برای آذربایجان شرقی هدفگذاری شده است.
وی افزود: در حوزه خودکفایی نیز، متوسط وزنی ضریب خودکفایی محصولات اساسی کشاورزی شامل گندم، جو، برنج، حبوبات، گوشت قرمز و سفید و شکر باید تا پایان برنامه به ۹۰ درصد برسد. برای محصولات اساسی دیگر مانند ذرت و دانههای روغنی نیز این عدد ۴۰ درصد در پایان برنامه تعیین شده است.
شفیعی به چالش واردات نهادههای دامی نیز اشاره کرد و گفت: در راستای کاهش وابستگی به واردات نهادههای دامی تراریخته، برنامهریزی شده است که سالانه ۵ درصد از واردات کاسته شود و این میزان در پایان برنامه به ۲۵ درصد کاهش یابد.
وی همچنین از افزایش ۵۰ درصدی بهرهوری تولید در واحد سطح تا پایان برنامه به عنوان یکی دیگر از شاخصهای کلیدی برنامه هفتم یاد کرد و افزود: این هدف نیازمند تغییرات اساسی در شیوههای تولید، بهرهگیری از فناوری نوین و همراهی جدی کشاورزان است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی در ادامه با تأکید بر مدیریت بهینه منابع آب گفت: در راستای کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری، برنامه اصلاح الگوی کشت بهصورت دقیق و علمی تدوین و به تفکیک محصول و شهرستان به تمامی مدیریتهای جهاد کشاورزی شهرستانها ابلاغ شده است. این برنامه نقشه راه ما برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار در شرایط تغییرات اقلیمی است.
شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اهمیت زیرساختهای کشاورزی اظهار کرد: از فرمانداران تقاضا میشود به عنوان رؤسای کمیتههای برنامهریزی شهرستانها، با توجه به ضرورت اجرای طرحهای زیربنایی کشاورزی در حوزههای آب و خاک و امور فنی و مهندسی و سایر بخشها، اعتبارات این حوزه را در اولویت تخصیص منابع اعتباری شهرستانها قرار دهند.
وی افزود: لازم است این موضوع در تخصیص اعتبارات توازن منطقهای، به ویژه از محل سهم نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز مورد توجه جدی قرار گیرد چرا که بدون زیرساختهای مناسب، نمیتوان انتظار تحقق اهداف کلان برنامه هفتم و توسعه پایدار کشاورزی را داشت.
شفیعی نقش فرمانداران را در اجرای این سیاستها حیاتی دانست و گفت: اگر همه ارکان مدیریتی استان همراستا حرکت کنند، تحقق این اهداف دور از دسترس نخواهد بود.
وی اظهار کرد: تأخیر در تأمین آب و عدم توجه به زمانبندی کشتها، مستقیماً بر تولیدات کشاورزی استان تأثیر گذاشته و جایگاه آذربایجان شرقی را بهعنوان یکی از استانهای برتر در تولید محصولات استراتژیک کشور تهدید خواهد کرد.
شفیعی بیان کرد: در سال ۱۴۰۳، ۱۳۲۰ تن گوشت قرمز گرم و ۴۰۰ تن گوشت قرمز منجمد وارداتی برای تنظیم بازار در آذربایجان شرقی توزیع شد که بخشی از گوشت منجمد وارداتی نیز از طریق شرکتها و فروشگاههای خصوصی در سطح استان عرضه شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گفت: پایداری تولید، حفظ امنیت غذایی و تثبیت رتبههای تولید استان در کشور در گرو همکاری همهجانبه و تعهد جدی تمامی دستگاهها بهویژه فرمانداریها و شرکتهای تأمین آب بوده و تنها در سایه این همکاری میتوان از بحران آب عبور کرد و به اهداف کلان توسعهای دست یافت.
وی با اشاره به اینکه در حوزه محصولات اساسی رشد قابل توجهی حاصل شده است، گفت: تولید گندم در سال گذشته، به 800 هزار تن و تولید شیر خام به 665.9 هزار تن رسید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی ادامه داد: تولید تخممرغ در این مدت به 101.5 هزار تن رسید و گوشت مرغ نیز، به میزان 100.36 هزار تن تولید شد که این ارقام بیانگر جهش تولید در محصولات پروتئینی و لبنی استان است.
شفیعی با تأکید بر ظرفیتهای منحصربهفرد استان گفت: آذربایجان شرقی در بسیاری از محصولات رتبههای برتر کشوری را دارد؛ به طوریکه در 20 محصول استراتژیک و شاخص دارای رتبه های یک تا هفت است. این استان رتبه اول در تولید زردآلو ، قیسی، سنجد ، نخودچی ، لپه و نهال لیبل دار را داراست و در تولید گردو، عدس، عسل، سیب، آلبالو و ذغال اخته دارای رتبه دوم است. همچنین رتبه سوم کشور در تولید تخممرغ، گوشت قرمز و شفتالو نیز به این استان اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه اجرای سیاستهای پایدار در گرو مشارکت همهجانبه فرمانداران است، گفت: انتظار داریم در موضوعاتی مانند جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی، توسعه کشتهای کمآببر، اجرای الگوی کشت و نظارت بر بازار محصولات اساسی، فرمانداران نقش فعالتری ایفا کنند.
وی همچنین به اهمیت توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری اشاره کرد و افزود: راهبرد ما در سال جدید، تقویت زنجیره ارزش در تولید، فرآوری و عرضه محصولات کشاورزی، دامی و باغی است. باید با جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی، از خامفروشی جلوگیری کرده و ارزش افزوده را افزایش دهیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی همچنین از فرمانداران خواست همکاری لازم برای اجرای طرحهای جدید از جمله تسریع در اجرای پروژههای آبیاری نوین، تأمین نهادههای دامی، تسهیل در صدور مجوزهای تولیدی، توسعه کشت گلخانهای و همچنین حمایت از کشاورزی قراردادی را در دستور کار خود قرار دهند.
وی در پایان با اشاره به رویکرد جدید وزارت جهاد کشاورزی گفت: برنامههای ما در سال 1404 با محوریت مردمیسازی، بهرهوری، عدالت و تحول تدوین شده و انتظار داریم در همه شهرستانها این اهداف با همافزایی محقق شود.