۰۶ / مرداد / ۱۴۰۴ - 28 July 2025
03:19
کد خبر : 9274518
۱۴:۴۲

۱۳۹۹/۰۶/۲۲

چهار نکته برای ارتقای آثار هنری دفاع مقدس

سرپرست حوزه هنری خوزستان با تصریح به اینکه آثار هنری مقتبس از دفاع مقدس اگر کیفیت فنی لازم را نداشته باشند، مصداق بد دفاع کردن و نقض غرض هستند، گفت: کیفیت‌بخشی هنری به آثار دفاع مقدس، توجه به سلیقه مخاطب، پرداختن به زوایای دید تازه در مضمون‌یابی و فرم عرضه و همچنین توجه به چرخه‌ تولید تا مصرف و حتی بازتولید موضوع، نکاتی است که برای ارتقای آثار هنری دفاع مقدس باید مورد توجه قرار گیرند.

سینا دلشادی، سرپرست حوزه هنری استان خوزستان درباره استفاده از ظرفیت هنر برای ترویج فرهنگ دفاع مقدس گفت: همزمان با آغاز جنگ تحمیلی، یک جنگ تحریفی هم علیه ملت و انقلاب ما آغاز شد که هنوز هم ادامه دارد. این خط تحریف که بخشی از آن از روی جهالت بود و بخشی از روی عناد، به دنبال این بود که دفاع مقدس و مفهوم آن را به جنگ‌‎طلبی و خون و خشونت تنزل دهد و جنگ تحمیلی ابرقدرت‌ها علیه ایران را همانند سایر جنگ‌های منفعت‌طلبانه جلوه دهد.

وی ادامه داد: یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از تداوم این خط تحریف، شبهه‌زدایی و نشان دادن زیبایی‌شناسانه حقایق و وقایع دفاع مقدس است. اندیشه همیشه محرک و مقوم تولیدات هنری بوده است. تأثیر عاطفی هنر با دیگر گونه‌های ارائه اندیشه قابل مقایسه نیست. از همین رو باید با هنر به شبهات وارده به دفاع مقدس پاسخ گفت و روشنگری کرد. امسال پیشنهاد من به همکاران حوزه‌ هنری خوزستان این بود که به مناسبت چهلمین سالگرد حماسه دفاع مقدس یک مجموعه‌ چهل جلدی شامل چهل روایت هنرمندانه از وقایع برجسته هشت سال دفاع مقدس ویژه مخاطب جوان و در حجم کم و در حوصله نسل جوان، تولید متون کوتاه و جذاب در دستور کار تولید دفتر ادبیات پایداری آبادان قرار بگیرد.

دلشادی ادامه داد: ما در حوزه تاریخ شفاهی در کنار تولید کتب پرحجم و استنادی و همچنین رمان‌نویسی که بسیار هم مهم است، باید به تولید کتب موضوع‌محور کم‌حجم و در حوصله مخاطب جوان هم بپردازیم.

سرپرست حوزه هنری خوزستان درباره محورهای تولیدات هنری دفاع مقدس گفت: بنا بر نقل قول وزینی از مقام معظم رهبری، ما باید در چهلمین سالگرد حماسه دفاع مقدس به این سؤالات پاسخ دهیم که چه کسی آغازگر جنگ بود، با چه انگیزه‌ای جنگ بر ملت ایران تحمیل شد، رزمندگان ما با چه نیتی در مقابل آن ایستادند و در مجموع چه عواملی موجب پیروزی ما در این جنگ ناخواسته شد؟

وی ادامه داد: معرفی روحیات رزمندگان در دفاع مقدس هنوز هم می‌تواند برای امروز و فردای ما درس‌آموز باشد و در بحران‌های پیش رو به کار ملت ما بیاید. روایت و بازآفرینی هنری حوادث و وقایع باشکوه دفاع مقدس و دستاوردهای این دفاع که به قول امام راحل(ره) نعمت بود، خود جهادی مقدس است و از این روست که هنر دفاع مقدس، هنری برتر و برگزیده است.

به گفته دلشادی، در باره مضامین و موضوعات دفاع مقدس، هنوز بخش‌های ناگفته و زوایای دیده‌نشده بسیاری وجود دارد که هنرمندان باید آنها را کشف کنند و به آنها بپردازند و آن مفاهیم و مضامین ناب و نو را در آثار هنری‌شان منعکس کنند تا به وجه احسن ماندگار و تأثیرگذار شود.

سرپرست حوزه هنری خوزستان همچنین درباره ویژگی‌های تولیدات هنری اثرگذار در این زمینه تصریح کرد: اگر قرار باشد آثار هنری تولیدشده، مخاطب پیدا نکنند و دل مخاطب را به دست نیاورند، فرقی با تولید نشدن ندارند؛ به همین دلیل، نکته‌ مهم در باب تولیدات هنری دفاع مقدس، توجه به کیفیت و قابلیت‌های هنری این آثار و شرط اثرگذاری، رعایت استانداردهای هنری است.

وی خاطرنشان کرد: امروزه خوشبختانه در محافل دانشگاهی مجموعه علائمی که یک اثر هنری را شاخص و کامل می‌کنند، تحلیل و شناخته شده است. اگر اثر هنری از جهات محتوایی و فنی و تناسب ارکان و عناصر و متناسب بودن فرم با محتوا از تعالی برخوردار باشد، حتما اثرگذار هم خواهد بود. حقیقتاً حیف است که آثار هنری مرتبط با دفاع مقدس، با آن مضامین عالی، با ضعف در ساخت و در واقع ضعف در شکل و فرم عرضه شوند و مخاطب را جذب نکنند و یا باعث دلزدگی او شوند. آثار هنری مقتبس از این موضوع مقدس که حتماً با نیت خوب تولید و عرضه می‌شوند، اگر کیفیت فنی لازم را نداشته باشند، مصداق بد دفاع کردن و نقض غرض هستند.

دلشادی توجه به چهار نکته را در ارتقای آثار هنری دفاع مقدس مؤثر دانست و گفت: کیفیت‌بخشی هنری به آثار دفاع مقدس، توجه به مخاطب و سلیقه و ذائقه او (به طور خاص، نسل جوان)، پرداختن به زوایای دید تازه و نو در موضوع‌یابی و مضمون‌یابی و فرم عرضه‌ آثار هنری دفاع مقدس و همچنین توجه به چرخه‌ تولید تا مصرف و حتی بازتولید موضوع نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرند.

سرپرست حوزه هنری خوزستان افزود: راز موفقیت در ترویج فرهنگ دفاع مقدس، مردمی کردن هرچه بیشتر آن است. توجه به وجه تبیینی آثار هنری به‌خصوص برای مخاطبان نوجوان و جوان که جنگ را ندیده‌اند، بسیار مهم است. توجه به جذب نخبگان استان، استفاده از ظرفیت مساجد و مدارس و دانشگاه‌ها (هم‌افزایی و مشارکت از مجرای انجمن اسلامی، بسیج و ...)، تبدیل استان به قطب صدور هنر انقلاب به کشورهای همسایه، توجه به باشگاهی و پاتوقی شدن فضای حوزه برای دیدار و مباحثه‌ هنرمندان، اهتمام به جذب هنرمندان و کمک به رشد آنها از جمله کارهایی است که باید به انجام دادن‌شان همت گماشت.

انتهای پیام


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید