به گزارش خبرگزاری بسیج به نقل از روابط عمومی سازمان اقتصادی کوثر، شتاب توسعه صنعتی هر کشور وابسته به تأمین مناسب الکتروموتورهاست، که قلب تپنده همه صنایع هستند. دستیابی به دانش بومی و خودکفایی در تولید الکتروموتورها آنهم در شرایط تحریم، درحالی نوید اوجگیری صنایعمان را میدهد، که بدانیم قابلیت تولید الکتروموتورهای فوق سنگین تا پیشازاین در انحصار کشورهای معدودی بوده است.
از پنکه تا پالایشگاه، همه محتاج الکتروموتور
الکتروموتور یا همان موتورهای الکتریکی به دستگاهی اطلاق میشود که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. این حرکت به دلیل سهولت و با استفاده از قانون فارادی، عمدتاً بهصورت دورانی بوده و در صورت نیاز به کمک فرایندهای مکانیکی به سایر اقسام حرکت تبدیل میشود. با توسعه شبکههای برق در سراسر دنیا، امروزه موتورها و دستگاههای تولیدکننده نیروی محرکه عمدتاً با برق کار میکنند. هرچند که موتورهای احتراقی هم هنوز کاربرد بسیاری دارند اما در آینده با کاهش ذخایر سوختهای فسیلی، آنها نیز جای خود را به موتورهای الکتریکی خواهند داد. در دنیای امروز در وسایل معمول و سادهای چون هواکشهای کوچک خانگی، پنکه یا جاروبرقی از موتورهای الکتریکی بهره برده میشود و حتی این موتورها در چاههای نفت وگاز، صنایع مختلف، نیروگاهی و پالایشگاهها نیز کاربرد دارد. این کاربرد وسیع خصوصاً در بخشهای مهم معدنی و نیز نفتوگاز درصورتیکه تأمین الکتروموتورهای موردنیاز آنها وابسته به بیرون از مرزها باشد، خطر بالقوه بزرگی است که تعطیلی کلیه صنایع کشور را برای دشمنان تحریمگر میسر خواهد کرد.
ورود ایران به باشگاه سنکرونسازان 4 مگاواتی جهان
خرید یک الکتروموتور پرقدرت و سنگین که اصطلاحاً سنکرون نامیده میشود (یعنی زیر بارهای مختلف مکانیکی، سرعت دوران شفت خروجی موتور ثابت بماند) برای یک صنعتگر ایرانی در شرایط تحریمی، امری دشوار است. نیاز بالای الکتروموتورهای صنعتی در کشور، مهندسان جوان و پرانگیزه شرکت ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) را بر آن داشت تا با استفاده از ظرفیتها و سرمایههای انسانی و با بهکارگیری دانش بومی، الکتروموتورهای سنگین 4 مگاواتی سنکرون تولید نمایند. این دستاورد ارزشمند علاوه بر معرفی جمکو بهعنوان یکی از قطبهای تولید موتورهای الکتریکی سنگین در دنیا، باعث شد بسیاری از صنایع مهم کشور مانند صنایع معدنی مس ایران از واردات بینیاز شوند.
دو دهه تجربه در تولید انواع الکتروموتورهای صنعتی
سال 1369 بود که با فروکش کردن جنگ تحمیلی و آغاز نهضت بازسازی کشور، شرکت ماشینهای الکتریکی جوین (جمکو) با حمایت سازمان اقتصادی کوثر در سبزوار آغاز به کار نمود. بنا به گفته محمد رستمی مدیرعامل جوان این شرکت: متخصصان جمکو از همان ابتدا هدف خود را بر مرتفع کردن نیاز صنایع مختلف داخلی به واردات الکتروموتورها بنا نهادند و اکنون پس از گذشت 20 سال، این شرکت یکی از بزرگترین شرکتهایی است که همزمان اقدام به تولید بیش از 200 نوع ژنراتور و الکتروموتورهای فشارقوی، متوسط، ضعیف و الکتروموتورهای خاص مانند اسموکموتورها، ترکشنموتورها و الکتروموتورهای ضد انفجار مطابق با آخرین استاندارد بینالمللی IEC مینماید. همچنین آزمایشگاههای استاندارد شرکت جمکو، محلی برای ارزیابی انواع الکتروموتورها بوده و این شرکت موتورهای تولیدی و اورهال شدهی خود و سایر سازندگان را میتواند در شرایط استاندارد تست نماید.
کیفیت رقابتی محصولات شرکت جمکو با محصولات مشابه اروپایی موضوعی است که رستمی، مدیرعامل این شرکت بر آن تکیه کرده و میافزاید: شرکت جمکو متشکل از هشت کارگاه تولیدی مختلف است که همگی مجهز بوده و مجموع توان الکتروموتورهای تولیدی شرکت جمکو در طول سال هماکنون بالغبر 350 مگاوات انواع الکتروموتورهای سبک، سنگین و فوق سنگین و الکتروموتورهای خاص است. این ظرفیت تولیدی با اشتغالزایی مستقیم برای 400 نفر و غیرمستقیم برای 5000 نفر همراه بوده که به امید خداوند با برنامهای که برای افزایش تولید داریم، ظرفیت 350 مگاوات را بنا داریم تا 1200 مگاوات و میزان اشتغالزایی مستقیم در شرکت را تا 600 و یا حتی 650 نفر افزایش دهیم.
تولید انحصارشکن در کنار صادرات خدمات فنی مهندسی