۰۶ / مرداد / ۱۴۰۴ - 28 July 2025
01:43
کد خبر : 8896399
۲۳:۰۷

۱۳۹۶/۰۵/۱۱
مدیر کل هواشناسی استان اصفهان:

مالکیت ۴۲ درصدی سیاسی و جغرافیایی استان اصفهان از دریاچه قم

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: منشأ گرد و غبار تیرماه استان اصفهان، "ریگ جن" در استان سمنان بود که بیابانی غیرقابل دسترس و مسیر رفتن به آن برای اقدامات پیشگیرانه غیرممکن است.
به گزارش خبرگزاری بسیج از اصفهان، مجید بیجندی در نشست خبری صبح امروز با حضور اصحاب رسانه اظهار داشت: واژه‌ای به نام ریزگرد در فرهنگ لغت هواشناسی وجود ندارد و اصطلاح درست آن در حوزه هواشناسی همان گرد و غبار است که شامل ذرات بسیار کوچکی به قطر کمتر از 5میکرون است که به دلیل فرسایش خاکی  به وجود می‌آید.

مدیر کل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به اینکه گرد و غبار تیر ماه سال جاری 72 ساعت قبل پیش‌بینی و اطلاع رسانی شده بود افزود:  منشأ گرد و غبار در اصفهان متأثر از تالاب گاوخونی، دشت سجزی و کانون‌های گرد و غبار استان‌های دیگر است، به عنوان مثال منشأ گرد و غبار تیرماه استان اصفهان ریگ جن بود که ریگ جن بیابانی غیرقابل دسترس در استان سمنان بود که مسیر رفتن به آن برای اقدامات پیشگیرانه غیرممکن است.

وی افزود: به تازگی متوجه شده ایم که 42 درصد از مالکیت سیاسی و جغرافیایی درچه قم مربوط به استان اصفهان است، متأسفانه دریاچه قم وضعیت خوبی ندارد و درصورت عدم انجام امور مناسب، در آینده شاهد بحران انتشار نمک از سطح دریاچه با کوچک‌ترین وزش باد خواهیم بود.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه روزهای گرد و غباری در استان قم از 2 روز در سال65 به 105 روز در سال95 رسیده است گفت: با توجه به تخریب بیش از 40 هزار هکتار از عرصه‌های دشت، این امر موجب تبدیل آن به بیابان و به تبع آن کانون گرد و غبار تبدیل شده است.

بیجندی وضعیت زمین، افزایش جمعیت و نیاز به منابع آب، خشک‌سالی را ازجمله عوامل مؤثر بر ایجاد گردوخاک عنوان کرد و گفت: به علت خشک‌سالی‌های مستمر و از بین رفتن رطوبت خاک، جدا شدن ذرات گردوخاک به‌راحتی انجام می‌گیرد.

وی با بیان اینکه از سال 70 تا 92 گزارش 22 ساله فراوانی گردوغبار در کشور موجود است، تصریح کرد: پدیده گردوخاک پدیده نوظهوری نیست، برای مثال در بخش‌های شرق، شمال و برخی نقاط مرکزی 20 تا 35 روز در سال با گرد و خاک مواجه بودند.

مدیر هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه دید افقی روزانه، معیار و شاخصی برای وقوع پدیده گردوخاک است گفت: روزانه دید افقی به صورت ساعتی از تمام ایستگاه‌های هواشناسی استان گزارش می‌شود و گزارش‌های ماهیانه وقوع پدیده گرد و خاک در تمام ایستگاه‌های هواشناسی سینوپتیک در سطح استان انجام می‌گیرد.

وی ادامه داد: هواشناسی استان اصفهان امکان دریافت آخرین تصاویر ماهواره‌ای گرد و خاک به صورت هر نیم ساعت یکبار توسط گیرنده‌های اختصاصی و ردیابی حرکت ذرات را دارا می باشد.

بیجندی تصریج کرد: به علت کاهش میزان بارش، استمرار خشکسالی، همجواری با استان‌های کانون گرد و غبار، شرایط اقلیمی و تراکم جمعیت در مناطق خشک، جنس و رطوبت خاک، شرایط جغرافیایی، توسعه کشاورزی، مهار آب‌های سطحی و مصرف بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و تغییر کاربری زمین و... با گستردگی مناطق مستعد با گرد و خاک روبرو شده‌ایم بنابراین استفاده از روش‌های سنتی و دیرینه به تنهایی جوابگو نخواهد بود.

وی هشدار داد: تصاویر ماهواره‌ای و سابقه طوفان‌های گرد و خاک طی 5 سال گذشته بیانگر این است که کانون مشترک فعال گردوخاک بین استان اصفهان و استان‌های هم‌جوار از جمله یزد، سمنان و قم وجود دارد که به علت حرکت جریان‌های جوی مناطق شمال و شرق استان اصفهان به صورت جدی تحت تأثیر این کانون‌ها قرار می‌گیرند.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اذعان داشت: بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد مطابق با دستورالعمل‌های ارائه شده از طرف سازمان جهانی هواشناسی و کشورهای اروپایی مانند کشور اسپانیا، با نصب سامانه پایش و پیش‌بینی اطلاع‌رسانی و هشدار سریع گرد و خاک، اثرات مخرب این پدیده با اطلاع‌رسانی سریع و به موقع به مردم به طور محسوسی کاهش پیدا کند و میزان گرد و غبار استان را کنترل و مدیریت نمود.

بیجندی در خصوص روش اندازه گیری دما در این اداره گفت: دما در فاصله 2 متری و در سایه اندازه‌گیری می‌شود و علت آن هم مشخص است، در 2 متری بدلیل اینکه استاندارد جهانی قد انسان 2 متر است و در سایه انجام می شود چون قرار است دمای هوا اندازه گرفته شود، دماسنج در آفتاب میزان تابش نور خورشید بر جیوه را اندازه می‌گیرد نه دمای واقعی.

معاون توسعه و پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه وضعیت باران امسال نسبت به سال گدشته وضعیت بهتری داریم گفت: 21.2 درصد افزایش بارش نسبت به سال گذشته داشته ایم اما نسبت به بلند مدت، وضعیت پایین تری داریم.

نوید حاجی بابائی گفت: پیش بینی ها مهم است و طبق انتظار، الگوهای زودرس تابستان را داشتیم که خرداد امسال را با 1 و نیم درجه گرم تر از حد نرنمال خود سپری کردیم.

وی با بیان اینکه بارش های پاییزی با تأخیر آغاز خواهد شد و مطابق حالت نرمال خواهد بود افزود: بارش های پاییزی امسال از اواسط آبان ماه از غرب استان آغاز خواهد شد و بارش های مورد انتظار در فصل پاییز96 در منابع آبی و چشمه های آبی زاینده رود، به هیچ عنوان جبران کم آبی نخواهد بود و همچنان مدیریت جدی منابع آب، از مهم ترین اولویت های استان محسوب می شود.

حاجی بابائی در پایان گفت: با توجه به گذر امواج ناپایدار و شروع بارش های پاییزی در زمان موعد خود، انتظار می رود که تعداد وقوع روزهای ناسالم کمتر از سال قبل در مدت مشابه باشد.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید