به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از قم، در ابتدای این نشست عطیه فیروزه متخصص علوم داده مطالب خود را با موضوع علم داده Data Science با زیرشاخههای تحلیلگر داده Data mining، دانشمند داده Data analyst و مهندس داده Data engineer ارائه کرد.
وی به اهمیت دادهها در هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: دستهبندی دادههای متعدد از منابع مختلف برای هوش مصنوعی بسیار کلیدی و کارگشا هستند که مهمترین فرایند در این مرحله، جمعآوری اطلاعات، پردازش و مدیریت آنها است.
فیروزه ادامه داد: برای مثال در حوزه مقابله با بزهکاریها و معضلات اجتماعی میتوان با طراحی یک مدل مطلوب و جامع، حوادث و اتفاقات را پیشبینی و با آن مقابله کرد یا در حوزههای پزشکی و دارویی و حوزههای مالی و اقتصادی نیز بسیار کاربردی و کلیدی میتواند ایفای نقش کند.
وی عنوان کرد: ابتدا جمعآوری، درک، پردازش و پالایش دادهها برای دریافت اطلاعات نهایی در مدلهای هوش مصنوعی مورد بررسی قرار میگیرند و در نهایت نیز با ارزیابی خروجی بهدستآمده نتیجه نهایی کسب میشود.
فیروزه در پایان با ارائه کدهای برنامه نویسی مباحث ذکر شده درخصوص علم داده را عملیاتی و پیادهسازی کرد.
در ادامه فاطمهسادات لسانی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی قم مطالب خود را با موضوع پردازش زبان طبیعی Natural language Processing ارائه کرد؛ وی در این بخش به بررسی مفاهیم و کاربردهای پردازش زبان طبیعی NLP به تعامل این زبان با ماشین پرداخت و گفت: در این زبان تلاش میشود تا هوش مصنوعی به نزدیکترین حالت هوشمندی انسان برسد.
وی افزود: در زبان NLA نقش زبان شناسان کلیدی و راهبردی است؛ برای کاربردیکردن این برنامه لازم است تا زبان و مفاهیم به صورت قابلفهم و درک برای سیستم تعریف شود؛ درک مفاهیم و تشخیص جملات یکی از چالشهای این زبان هستند.
لسانی گفت: پنج گام به ترتیب شامل پیشپردازش، نمایش داده، تحلیل نحوی و معنایی، تحلیلهای پیشرفته و ارزیابی و بهینهسازی از مراحل ارائه خروجی مطلوب در این سیستم است.
وی در تشریح برخی کاربردهای پردازش زبان طبیعی عنوان کرد: فرایند جستجو در موتورهای جستجوگر مانند گوگل، دستیارهای صوتی گوشیهای همراه، ترجمه ماشینی، چتباتها، خلاصهسازی متون، تعریف اهداف کاربر در سیستمهای گفتگو، استخراج اطلاعات از متن و تبدیل متن به تصویر و تصویر به متن از جمله کاربردهای این زبان هستند که هماکنون در جامعه مرسوم هستند.
در پایان این نشست مرتضی محجل رئیس دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی قم مطالب خود را با موضوع بینایی ماشین Computer Vision ارائه کرد؛ وی در این بخش به مواردی جهت آشنایی با اصول و سازوکار بینایی ماشین و سپس به مباحثی جهت درک تصویرسازی از فضای ماشینها پرداخت و گفت: توانایی فهم تصاویر و استخراج مفاهیم از آن را میتوان تعریف اصلی این زبان بیان کرد.
وی گفت: در ابتدا توانایی انسان برای پردازش تصاویر نیاز بود و سپس نقش انسان در چیدمان الگوریتم کمتر و با پیشرفتهای سختافزاری شبکهها عمیقتر شدند و عمق استخراج دادهها افزایش یافت و هماکنون نیز با وجود اینترنت جهانی چالش تکثر داده مرتفع شده است.
محجل در ادامه به کاربردهایComputer Vision اشاره کرد و گفت: افزایش کیفیت تصاویر، تشخیص عمق تصاویر، ساخت تصاویر جدید از تصاویر موجود در اختیار، بازسازی سهبعدی محیط با استفاده از دریافت تصاویر دوبعدی، تشخیص موارد موجود در تصاویر، تولید گراف صحنه و پاسخ به سؤالات از مفاهیم موجود در تصاویر ازجمله کاربردهای رایج این ماشین است.
وی در پایان بیان کرد: قابلیتهای متعددی در حوزه صنعت، پزشکی، نظامی ازجمله مباحث مرتبط با پهپادها و ریزپرندهها از جمله قابلیتهای رایج Computer Vision تاکنون ذکر شده است.
انتهای پیام/