ضمیمه شماره24 نشریه بصائر تحلیلی؛

ضمیمه شماره 24 نشریه تحلیلی "بصائر" ویژه اساتید شبکه ملی جهاد تبیین، هفته سوم آبان ماه 1403منتشر شد.
کد خبر: ۹۶۴۲۶۸۰
|
۲۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹

به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، ضمیمه شماره  24 نشریه تحلیلی "بصائر" ویژه اساتید شبکه جهاد تبیین و به همت معاونت تبیین و گفتمان‌سازی سازمان بسیج اساتید کشور، هفته سوم آبان ماه 1403منتشر شد.

در ضمیمه 24 با عنوان  موارد زیر عنوان شده است :

بسمه تعالی

ملاحظات مواجهه با اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

1- به‌طور اساسی، دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در راهبردها تفاوتی ندارند و بیشتر در تاکتیک‌ها با یکدیگر تفاوت دارند. حمایت بی‌سابقه دولت بایدن از صهیونیست‌ها در تاریخ این کشور بی‌سابقه بوده است و آمریکا اعتبار خود را در حوزه‌های مختلف سیاسی، نظامی و بین‌المللی به این واسطه به حراج گذاشت. حتی این حمایت منجر به این شد که حمایت مسلمانان و نسل جوان زیر سی سال آمریکا را نیز از دست بدهد و یکی از بزرگ‌ترین شکست‌های تاریخ حزب دموکرات در انتخابات بیست و چهار رقم بخورد.

2- رهبر معظم انقلاب پیرامون نکته قبل می‌فرمایند که: «آمریکا، آمریکا است؛ این حزب یا آن حزب، هر کدامشان که سرِ کار آمدند، خیری به ما نرساندند، شر رساندند. یکی تحریم کرد، یکی هواپیما زد، یکی به سکوی نفتی حمله کرد، یکی به دشمن‌های ما کمک کرد. ما نگرانی هم نداریم؛ ما به توفیق الهی برای مواجهه با هر حادثه‌ای محتمل آماده‌ایم. در دنیا عده‌ای عزا گرفته‌اند که چرا انتخابات در آن کشور این‌جوری شد؛ یک عده‌ای هم در دنیا خوشحال شدند و شادی کردند. ما نه، ما نه عزا می‌گیریم، نه شادی می‌کنیم؛ برای ما فرقی ندارد. ما فکر می‌کنیم که چگونه باید کشور را از مشکلات احتمالی عبور داد؛ ملت باید به این فکر کند. راه عبور از همه مشکلاتی که برای کشور محتمل است، چه در این دوره، چه در ده سال دیگر، چه در پنجاه سال دیگر، این است که کشور از درون مستحکم باشد. ببینید چطور استحکام حاصل می‌شود. استحکام داخلی نظام، اساس کار است.»

3- از سویی، تحولات آمریکا نشان می‌دهد که حضور چهره‌هایی مانند ترامپ را می‌توان نوعی افول برای این کشور دانست. رهبر معظم انقلاب در این زمینه می‌فرمایند: «این افول، افول یک رئیس‌جمهور ناباب نبود؛ افول آبروی آمریکا بود، افول قدرت آمریکا بود، افول انتظام اجتماعی آمریکا بود؛ این را من نمی‌گویم، این را خودشان گفتند؛ صاحب‌نظران برجسته سیاسی‌شان اعلام کردند که نظام آمریکا از درون پوسیده است؛ این را خود آمریکایی‌ها در این قضایای اخیر گفتند؛ گفتند نظام اجتماعی آمریکا از درون پوسیده است؛ خیلی حرف بزرگی است؛ بعضی‌های دیگر گفتند که دوران پسا آمریکا آغاز شده است؛ این‌ها حرف‌های آن‌ها است. خب، واقعیّت قضیه این است.» (۱۹/۱۱/۹۹)

4- شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تنها پیامدهای داخلی نخواهد داشت و اصلی‌ترین تأثیر آن در عرصه جهانی، به‌ویژه در حوزه غرب آسیا خواهد بود. نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد که شهروندان آمریکایی به شدت نگران گسترش درگیری‌ها در منطقه غرب آسیا هستند. براساس نظرسنجی مؤسسه AP-NORC، از هر دو نفر آمریکایی، یک نفر نگرانی عمیق از تبدیل شدن تنش‌های فعلی به یک جنگ منطقه‌ای گسترده دارد. نکته قابل توجه در این نظرسنجی، شکاف عمیق میان دیدگاه‌های حزبی در مورد مقصر اصلی تشدید درگیری‌ها است. آمار نشان می‌دهد ۶۰ درصد از دموکرات‌ها معتقدند رژیم اسرائیل نقش پررنگی در تشدید و ادامه بحران دارد، در حالی که تنها یک‌چهارم جمهوری‌خواهان این رژیم را در این زمینه مقصر می‌دانند.

5- انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ابعاد ژئوپلیتیک، سیاسی، امنیتی و اقتصادی جهانی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و بر سیاست خارجی این کشور در مواجهه با مسائل و بحران‌هایی که ابعاد بین‌المللی پیدا کرده‌اند، تأثیرگذار خواهد بود.

6- درباره مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، اگرچه مواضع ترامپ تکراری به نظر می‌رسد، اما ریاست جمهوری ترامپ در چهار سال پیش رو می‌تواند شباهتی به دوره قبلی او نداشته باشد؛ چراکه زمینه‌ها و تجربه‌ها متفاوت شده است. با توجه به پیشینه دولت اول ترامپ و جمهوری‌خواهان و همچنین خصومت شخصی وی نسبت به ایران و طرح توهمات خودساخته نظیر متهم کردن ایران به دست داشتن در ترور خود، هک ایمیل وَنس و نفرتی که او از جمهوری اسلامی دارد، پیش‌بینی می‌شود تقویت جریان‌های رادیکال و هسته‌های سخت اپوزیسیون همچون منافقین، سلطنت‌طلب‌ها و سازماندهی عملیاتی آن‌ها برای درگیر ساختن ایران به بحران‌های داخلی و اعتراضات اجتماعی و همچنین مهار ایران در دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای در دستور کار دولت ترامپ در دور جدید قرار گیرد.

7- ترامپ مطمئناً به روابط نزدیک با رژیم صهیونیستی ادامه خواهد داد. بنابراین تمام طرح‌های وی برای پایان دادن به جنگ، تا حد زیادی به نفع رژیم خواهد بود. او احتمالاً برای پایان بخشیدن به جنگ غزه، فشار بیشتری بر نتانیاهو وارد کرده و دست او را برای انجام اقداماتی که منجر به فشار بیشتر جبهه مقاومت شود بازتر می‌کند. از سوی دیگر، داشتن رابطه گرم با ریاض و تمایل به دستیابی به توافقی میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی شبیه به توافق ابراهیم در سال ۲۰۲۰، از اصول مهم وی خواهد بود.

8- نکته‌ای که باید مد نظر داشت این است که شرایط موجود در ۲۰۲۴ با شرایط موجود در سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، یعنی دولت اول ترامپ متفاوت است و سیاست‌های شبیه دوره قبل نمی‌تواند به نتیجه‌ای درست منجر شود. برای مثال، شرایط موجود در منطقه مانند کاهش تنش‌ها، افول قدرت آمریکا، پایان مولفه‌هایی مانند جنگ یمن و سوریه، تلاش برای همگرایی بیشتر از سوی دولت‌های منطقه، موفقیت ایران در گذار از کمپین فشار حداکثری و... موجب می‌شود که نتوان به سبک دور اول ریاست جمهوری، سیاست‌ورزی نمود و باید منتظر رویکرد آینده بود.

9- هرچند برخی کارشناسان معتقدند که در دوره جدید ترامپ و با توجه به خصومتی که وی با زلنسکی دارد، بحران اوکراین تا حدودی به نفع روسیه خاتمه یابد، اما باید مد نظر داشت که تغییر رویکرد در اوکراین بر پرونده‌های متعددی مانند نحوه مواجهه با ناتو، نحوه مواجهه با اتحادیه اروپا و ... تأثیر می‌گذارد و آن را به یک بازی پیچیده تبدیل می‌کند که نمی‌توان در شرایط حاضر آن را به‌طور صد درصد پیش‌بینی نمود.

10- در عرصه بین‌الملل به نظر می‌رسد اولویت دولت ترامپ بر چین تمرکز یابد و رقابت با چین خصوصاً در عرصه اقتصادی پررنگ‌تر شود. در سخنرانی پیروزی ترامپ و در مواضع انتخاباتی او، تأکید بسیاری بر وضع تعرفه برای تأثیرگذاری بر تراز تجاری بین چین و آمریکا صورت پذیرفت. لذا باید منتظر تحولات مهمی در روابط چین و آمریکا در دوره جدید بود.

11- مسئله مهم دیگر در دوره جدید ترامپ، نحوه مواجهه با اتحادیه اروپا است. نحوه مواجهه ترامپ در دور قبل، باعث ایجاد شکاف‌هایی بین اتحادیه اروپا و آمریکا شد؛ پیش‌بینی می‌شود که اگر رفتار اروپایی‌ها به سبک گذشته ادامه یابد، شاهد محیط تنش‌آلودی بین طرفین باشیم.

12- به عنوان ملاحظات و بایسته‌های تحلیل، می‌توان بر مواضع و نکات زیر تأکید کرد:
   
   - ۱۲.۱- تداوم جامعه اعتراضی در آمریکا و تغییر دو دولت اخیر که نشان از نهادینه شدن اعتراض در این کشور دارد.
   
   - ۱۲.۲- بازخوانی رفتار خصمانه آمریکایی‌ها در قبال ملت ایران و تأکید بر این نکته که دشمنی آمریکایی‌ها قائم به شخص، قائم به موضوعی مانند انرژی هسته‌ای، قائم به جریان‌های سیاسی داخلی و ... نیست و در هر دوره‌ای تداوم یافته است.

گفتنی‌ست متن کامل این مجموعه از طریق لینک زیر در دسترس اساتید و علاقه‌مند قرار گرفته است.

https://www.basijasatid.ir/node/88621

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار