نماز و تاثیر آن در جوان
به گزارش خبرگزاری بسیج؛ نماز، سرود حفظ شخصیت، سرود صفا و آرامش و سرود پاکی و آراستگی و استقلال با همه ی بندگان صالح خداست. خداوند واجب کرده تا مؤمنین، روزی پنج بار این سرود را بخوانند، تا یاد و ذکر خداوند و ملکات عالی انسان همواره در آنها زنده بماند و از انحراف از مسیر هدایت و از شرک به خداوند و از غرور و خود باختگی و آنها را از مفاسد دیگر، مصون بدارد.
قرآن کریم، کتابی است که برای تمام مراحل زندگی برنامه و راهکار دارد و درباره نماز میفرماید: اتْلُ مَا أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنکَرِ وَلَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَاللَّهُ یَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (1)
آنچه را از کتاب به تو وحی شده تلاوت کن، و نماز را بر پا دار که نماز از زشتیها و گناه باز میدارد، و یاد خدا بزرگتر است؛ و خداوند میداند شما چه کارهای انجام میدهید.
جوان در خطر گناه قرار دارد
دوران جوانی، حساسیت های خاصی دارد و طبق مقتضای سنی آنها آسیب ها، فحشا و منکرات آنها را در کمین خود قرار میدهد. جوانان بیشتر از پیران و کودکان در تیر رس گناهان قرار دارند.
در دوران کودکی غرایز جنسی و شهوانی انسان چندان رشد ندارد و همچنین بخاطر نداشتن قدرت جسمی، کمتر مرتکب گناه میشود. در دوران کهنسالی نیز به طور معمول، غرایز جنسی افول میکند و انسان به علت ناتوانی در بعضی از امور، کمتر مرتکب جرم و معاصی می شود. جوان با داشتن قوت، نیرو و شهوت در کمین گناه قرار دارد.
جوان به دنبال تکیه گاه
جوان در دوران جوانی به دنبال تکیه گاهی در این دنیای متغیر و پرشتاب امروزی است. و با خواندن نماز، احساسی به جوان دست میدهد که باور دارد، تکیه گاهی محکم و قدرتمند، چون خالق تمام هستی را دارد و با این باور است که در مقابل نا ملایمتی ها همانند کوه پولادین استوار خواهد بود.
راه های رسیدن به خدا
باید شیوه نزدیک شدن به پروردگار را به آنان ارائه دهیم، جوان را واصل به حقیقت بنماید. اگر"دکارت" با گام های عقل به خدا رسید، پاسکال با جهش عشق، خود را به محبوب رسانید. خدای دکارت و پاسکال، یکی است ولی راه های وصل به او، متفاوت است. (2)
نماز یک مسیری است که زودتر از هر راهی ما را به خداوند می رساند. جوانان ما باید خود را به خداوند از طریق نماز متصل کنند و با تکرار و ممارست لسانی و تخلق به مفهوم والای
إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ،
در گرفتاری ها و شدائد زندگی دنیوی، احساس آرامش و طمأنینه خواهید کرد.
دوران جوانی، دوران شور و بی نظمی
دوران جوانی، دورانی است که جوان با بی نظمی های خودش سرخوش است و در مقابل این صفت خودش هم کاری نمیکند و عمرش به بطالت می گذرد. جوان، خودش را با دنیای استعداد میبیند اما توانایی ندارد که به آنها نظم ببخشد.
نماز، تمرین نظم و وظیفه شناسی است، جوانی که به نمازهای روزانه پای بند باشد، لا اقل خود را به انجام یک وظیفه مقید کرده و عادت داده است. همین عادت مقدس و پاک، مانعی دربرابر بی بند و باری و سهل انگاری او نسبت به وظایف دیگر و کمک به پیشرفت او در زندگی است. با نماز خواندن از کسالتی ها، سستی ها، بی نظمی ها و سهل انگاری ها جلوگیری کنید.
نماز وسیله دریافت امداد الهی
عبادت و در راس آن نماز، وسیله ای برای دریافت الطاف الهی است. حضرت موسی (علیه السلام) برای دریافت کتاب آسمانی تورات، چهل شبانه روز در کوه طور به عبادت پرداخت. پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) برای دریافت وحی، مدت های طولانی را در غار حرا به عبادت مشغول بود.
(3) تمام بزرگان، توفیقات خود را مدیون عبادت و در راس آن، نماز میدانند. جوان با داشتن روح لطیف و انعطاف پذیر میتواند با نماز و عبادت روح خود را متعالی کند.
جوانان و سرمایه ی اجتماعی
جوانان، سرمایه های عظیم یک جامعه، آینده سازان نظام و افتخار آفرین مردم اند. جامعه شناسان معتقدند جامعه ای سالم است که جوانانی سالم داشته باشد.
یکی از راه های مهم تربیت سالم، آشنایی جوانان با آموزه های دینی و بایدها و نبایدهاست. بایدها و نبایدهای دین به مثابه نسخه دکتر است که انسان را از بیماری ها نجات می دهد و نتیجه آن، ایجاد جامعه ای قانون مند، متمدّن و سالم است.
اگر در برخی روایات از پیامبر(ص) به طبیب یاد شده، درست بدین معناست، زیرا حضرت با نسخه دین، بیماری های روحی را درمان می کند و مردم را به دین مداری فرا می خواند.
از این رو بایسته است همه مردم به ویژه جوانان با دین بیش تر آشنا شوند. البته همه مردم به طور فطری، دین گرا هستند، ولی این امر در اثر برخی عوامل، کم رنگ و گاهی در برخی موارد فراموش می گردد.
در این میان آشنایی جوانان با دین اهمیت بیش تری دارد، زیرا فتح قله های موفقیت و طی مسیر پر فراز و نشیب زندگی، با دین گرایی امکان پذیر است.
جان.بی.کایزل می گوید: «بی ایمانی به خصوص از این لحاظ رنج آور است که دنیا و هر چه را که در اوست در نظر ما لغو و بیهوده و ناپایدار جلوه می دهد، در صورتی که صاحب ایمان در آفرینش و در زندگانی، منظور و مقصودی می بیند
گناه و فحشا
گناه، فحشا و فساد، پدیده ای بسیار شومی است که متاسفانه دامنگیر اکثریت انسان ها میشود. و مانع بزرگی برای رسیدن به سمت خداوند منان است. گناه یک امر بسیار مضر و خطرناک به حال شخص و جامعه است.
جوانی که در دامان گناه، آلوده و گرفتار شود نمیتواند با خیال آسوده به مسیر زندگی ادامه دهد. دین مبین اسلام، برای مبارزه با این نهاد شوم و از بین بردن آن، به همه ی انسان ها یک دستور ویژه می دهد و میفرماید؛ اقِمِ الصلوة. نماز بر پا دار.
طبیعت نماز
طبیعت نماز از آنجا که انسان را به یاد نیرومندترین عامل بازدارنده، یعنی اعتقاد به خداوند واحد و اعتقاد به مبدا و معاد میاندازد دارای اثر باز دارندگی از فحشا و منکرات است. به خصوص این اثر بازدارندگی نزد جوانان بسیار موثر خواهد بود.
نشاط معنوی
نماز به آدم نشاط معنوی خاصی میدهد و از پژمردگی و سستی روح جوان جلوگیری میکند.
پی نوشت
[1] سوره قرآن ، سوره عنکبوت، آیه 45 .
[2] مورتیمیر آدلر، خدا را چگونه بشناسیم؟ ترجمه احمد آرام، تهران: سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی ، ۱۳۶۴. صفحه 54.
[3] تفسیر نماز، محسن قرائتی، تهران: مرکز فرهنگی درس هایی از قرآن،چاپ دهم 1393، صفحه 21.