به گزارش خبرگزاری بسیج زنجان؛ بدانکه این ماه، ماه حُزن اهل بیت علیهم السلام و شیعیان ایشان است و از حضرت امام رضا علیه السلام روایت است که، چون ماه محرّم داخل مى شد پدرم را کسی خندان نمیدید و اندوه و حُزن پیوسته بر او غالب مى شد تا روز دهم، چون روز عاشورا مى شد آن روز، روز مصیبت و حزن و گریه او بود و مى فرمود:امروز روزى است که حسین علیه السلام شهید شده است.
روز دهم ماه محرّم الحرام، روز عاشورا:
۱-شهادت امام حسین علیه السلام
در این روز در سال ۶۱ ه. که روز شنبه یا دوشنبه بوده، آقا ومولایمان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام در سن ۵۸ سالگی (ویا ۵۶ ویا ۵۷ سالگی) بعد از نماز ظهر، مظلومانه وبا حالت تشنگی وگرسنگی در زمین کربلا به شهادت رسیدند. ۱ این روز، روز باریدن خون از آسمان است، و روزی که شهادت اهل بیت واصحاب امام حسین علیه السلام در آن به وقوع پیوسته است.۲
چهار هزار ملک در این روز به زمین کربلا برای نصرت آن حضرت آمدند، وچون اجازه نیافتند تا ظهور حضرت مهدی علیه السلام گریه کنان نزد قبر آن حضرت ماندگارند. در این روز ترک خوردن و آشامیدن به خصوص از غذاهای لذیذ مناسب است.
۲-شهادت حبیب بن مظاهر اسدی کوفی.
۳-شهادت مسلم بن عوسجه.
۴-شهادت حربن یزید ریاحی.
۵-شهادت جون مولی ابی ذرالغفاری.
۶-شهادت همسر وهب، به دست رستم غلام شمر.
۷-شهادت شبیهترین مردم به رسول خداصلی الله علیه وآله و سلم، علی اکبر علیه السلام فرزند بزرگ سیدالشهداءعلیه السلام عموی والا مقام حضرت صاحب الامر علیه السلام.
۸-شهادت قاسم بن الحسن علیه السلام.
۹-شهادت عبدالله بن الحسن علیه السلام.
۱۰-شهادت قمر منیر بنی هاشم حضرت عباس بن علی بن ابی طالب علیه السلام.
۱۱-شهادت مولانا الرضیع باب الحوائج علی اصغر علیه السلام.
۱۲- آمدن ذوالجناح با یال و کاکل خونین به سوی خیمه فاطمیات برای آوردن خبر شهادت آن حضرت.
۱۳- ماتم وناله پرده داران حرم برسیدالشهداء علیه السلام و اولاد و وابستگان آن حضرت.
۱۴-غارت اموال از خی
ام امام حسین علیه السلام.
۱۵-فرار فاطمیات وعلویات در بیابانها بعد از شهادت آقا و سرورشان اباعبدالله علیه السلام.
۱۶-غارت کردن لباس وزره و .. از بدن مطهر شهدای کربلا.
۱۷- جدا شدن سر مطهر امام حسین علیه السلام واهل بیت واصحاب آن حضرت.
۱۸-به آتش کشیدن خیمههای آل الله، فرزندان رسول خدا و علی مرتضی و فاطمه زهرا علیهم السلام.
۱۹-شهادت دختران کوچک در کنار خیمهها.
۲۰-گریه وماتم بر سید الشهداء علیه السلام و عزای زمین و عرش و آسمان جن و انس و ملک و وحوش بر آن حضرت.
در این روز ملکی ندا کرد:ای امت ظالمی که عترت پیامبر خود را کشتید، خداوند شما را موفق به درک عید فطر وقربان نفرماید.۵،
۲۱- رأس مطهر امام حسین علیه السلام در کوفه: عصر عاشور
ا رأس مطهر ونورانی امام حسین علیه السلام را توسط خولی بن یزید اصبحی ملعون وحمید بن مسلم ازدی به کوفه فرستادند.۶،
۲۲-خونین شدن ریشه هر گیاهی که از زمین میکشیدند، از مصیبت عظمای آن روز.
۲۳-قتل ابن زیاد: ابن زیاد در روز عاشورای سال ۶۷ ه. به فرمان مختار به جزای ظاهری اعمالش رسید و کشته شد ۷ ٫ حصیر بن نمیر وجمعی از قتله امام حسین علیه السلام نیز همراه ابن زیاد به قتل رسیدند.۸
ابن زیاد ملعون به دست ابراهیم پسر مالک اشتر نخعی کشته شد، و سر نحسش را برای مختار فرستادند. مختار هم سر او را برای امام زین العابدین علیه السلام فرستاد. هنگام وارد کردن سر ابن زیاد حضرت مشغول غذا خوردن بودند؛ لذا سجده شکر به جا آورده فرمودند:”روزی که ما را بر ابن زیاد وارد کردند غذا میخورد. من از خدا خواستم که از دنیا نروم تا سر او را در مجلس غذای خود مشاهده کنم، همچنان که سر پدر بزرگوارم مقابل او بود و غذا میخورد. خداوند به مختار جزای خیر دهد که خونخواهی مارا نمود“. سپس حضرت به اصحاب خود فرمودند: همه شکر کنید.
۲۴- قیام حضرت مهدی علیه السلام:به روایتی حضرت بقیه الله الاعظم حجه بن الحسن العسکری ارواحنا فداه در این روز قیام خواهند کرد.
۲۵-وفات ام سلمه:
در این روز در سال ۶۲-۶۳ ه. ام سلمه همسر پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم از دنیا رحلت فرمود:.۱۰ نام او هند پدرش ابی امیه، مادرش عاتکه دختر عبدالمطلب بود. شوهر اول او پسر خاله اش ابو سلمه بن عبدالاسد بن مغیره بود. چون به شرف اسلام مشرف شد با همسرش امسلمه به حبشه هجرت کردندو پس از بازگشت از حبشه بر اثر زخمی که در جنگ احد بر او وارد شده بود، بعد از مدتی شهید شد.
سلمه، عمر، زینب و دره، فرزندان او بودند؛ و عمر در جمیع جنگهای امیر المؤمنین علیه السلام شرکت کرد و مدتی از طرف آن حضرت والی بحرین بود.
بعد از اینکه عدّه ام سلمه در وفات شوهرش سر آمد، ابوبکر و عمر جداگانه به خواستگاری او رفتند، ولی ام سلمه اجابت نکرد. در سال چهارم هجری پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم از او خواستگاری کرد و ام سلمه قبول کرد، و به فرزند خود عمر بن ابی سلمه گفت: عقد را جاری کن.
عایشه وقتی دید پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم ام سلمه را به عقد خویش در آورد بسیار ناراحت شد، چه اینکه ام سلمه در جمال کم نظیر بود. عایشه به حفضه گفت: ام سلمه چقدر زیباست! او باور نکرد تا اینکه ام سلمه را دید. از همین جهت حسادت این دو با ام سلمه بسیار بود.
ام سلمه فضایلی دارد که او را از دیگر همسران پیامبرصلی الله علیه وآله وسل
م– به جز خدیجه کبری علیها السلام – ممتاز کرده است:
۱-بارها ام سلمه عایشه را نصیحت میکرد در پیروی از علی بن ابی طالب علیه السلام، ولی او نمیپذیرفت. فضایل ومناقب آن حضرت را برای عایشه میگفت، ولی او قبول نمیکرد، تا اینکه پسرش عمر بن ابی سلمه را با نامهای خدمت امیر المؤمنین علیه السلام فرستاد ودر آن خبر داد که عایشه به سوی بصره حرکت کرده است…
۲. ام سلمه شهادت داد که عایشه دشمن امیر المؤمنین علیه السلام است.
۳-ام سلمه شنید که یکی از آزاد شدههایش امیر المؤمنین علیه السلام را ناسزا گفته است. آن شخص را فرا خواند و آنقدر از فضایل و مناقب علی علیه السلام که از پیامبر شنیده بود برای آن شخص باز گو کرد، تا او توبه نمود.
۴-ام سلمه حدیث "نحن معاشر الانبیاء لانورث .. " را –که ابوبکر آنرا به دروغ به رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم نسبت داد تکذیب کرد.
۵-هنگامی که امیر المؤمنین علیه السلام برای جنگ جمل حرکت کردند، پسرش عمر بن ابی سلمه را برای یاری آن حضرت فرستاد و به آن حضرت پیغام داد: "اگر پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم همسرانش را به ملازمت خانهها امر نفرمود: ه بود میآمدم ودر نصرت ویاری شما کوتاهی نمیکردم".
۶-بعد از رحلت خدیجه کبری سلام الله علیها مراقبت حضرت زهرا سلام الله علیها با فاطمه بنت اسد علیها السلام بود. بعد از رحلت فاطمه بنت اسد این مهم از طرف پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم به ام سلمه سپرده شد، و عایشه از این ماجرا بسیار خشمناک بود. ام سلمه میگفت:”مردم گمان میکنند من آموزگار فاطمه سلام الله علیها هستم! بخدا سوگند آن حضرت آموزگار من است. ”
۷- روزی پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم پوست گوسفندی را طلبیدند و مطالبی را فرمودند: و امیر المؤمنین علیه السلام نوشتند. بعد آن پوست را به ام سلمه دادند و فرمودند:”هر کس بعد از من فلان وفلان نشانه را به تو داد، این پوست را به او تقدیم کن “. آن سه نفر آن نشانه را نداشتند، و ام سلمه آن پوست را در خلافت ظاهری امیر المؤمنین علیه السلام به آن حضرت که همه نشانهها را دارا بود تسلیم نمود.
۸-هنگام حرکت امام حسین علیه السلام از مدینه به مکه ام سلمه آمد و خبر شهادت آن حضرت را که از پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم شنیده بود با اندوهی فراوان بازگو کرد. امام حسین علیه السلام محل شهادت و موضع دفن خود واصحابشان و… را به معجزه نشان دادند. سپس مقداری از آن خاک بقعه طیبه را به ام سلمه دادند و در نزد آن حضرت بود تا روز عاشورا که ام سلمه پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم را با حالتی گرد آلود و ژولیده مو در خواب دید، وعرض کرد:”یا رسول الله، این چه حالت است که در شما مینگرم؟ “فرمودند: ”ای ام سلمه، حسین مرا کشتند ودیشب برای او و اصحاب او قبر میکندم“.
وقتی از خواب بیدار شد دید خاکی که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و امام حسین علیه السلام به او داده بودند به خون تازه تبدیل شده است.۱۱،
۱. ارشاد:ج ۲ ص. ۱۳۳ ٫
اعلام الوری:ج ۱ ص. ۴۲۰ ٫
کشف الغمه:ج ۲ ص. ۴۰ ٫
توضیح المقاصد:ص ۳ ٫
مسار الشیعه:ص ۲۵ ٫کافی ج. ۲ ص. ۴۸۴ ٫
تهذیب شیخ طوسی:ج ۶ ص. ۴۲ ٫
زاد المعاد:ص ۳۰۶ ٫
معالی السبطین:ج ۲ ص. ۵ ٫
مصباح کفعمی:ج ۲ ص. ۵۹۴ ٫
مصباح المهتجد:ص ۷۱۲ ٫
مقتال الطالبیین:ص ۷۸ ٫
۲. زاد المعاد:ص-۳۰۷-۳۰۶ ٫
۳. توضیح المقاصد:ص ۳ ٫٫
مسار الشیعه:ص ۲۵ ٫
۴. منتخب التواریخ:ص ۲۲۸ ٫
۵. بحار الانوار:ج ۴۵ ص. ۲۱۸ ٫
وسائل الشیعه:ج ۴ ص. ۲۱۳ ٫
۶. اعلام الوری:ج ۱ ص. ۴۷۰ ٫
منتهی الآمال:ج ۱ ص. ۴۰۱ ٫
فیض العلام:ص ۱۵۵ ٫
۷. تتمه المنتهی:ص ۹۰ ٫
قلائد النحور:ج ذی الحجه، ص. ۴۲۴ ٫
استیعاب:ج ۱ ص. ۳۹۶ ٫
البدایه و النهایه:ج ۸ ص. ۳۱۰ ٫
۸. مستدرک سفینه البحار:ج ۵ ص. ۲۱۵ ٫
۹. اعلام الوری:ج ۲ ص.
بحار النوار:ج ۹۵ ص. ۱۹۰ ٫
۱۰. مستدرک سفینه البحار:ج ۵ ص. ۲۱۵ ٫
۱۱. ریاحین الشریعه:ج ۲ ص. ۲۸۳-۳۰۵ ٫