۱۵ / تير / ۱۴۰۴ - 06 July 2025
22:25
کد خبر : 8819856
۰۸:۵۶

۱۳۹۵/۱۱/۱۸
رئيس دانشكده علوم زمين دانشگاه صنعتي شاهرود

دانشگاه صنعتی شاهرود با داشتن پرديس آموزشي معدن در سطح كشور منحصر به فرد است

دکتر امیدی گفت: دانشگاه صنعتی شاهرود با داشتن پرديس آموزشي معدن در سطح كشور منحصر به فرد است.

به گزارش خبرگزاری بسیج از شاهرود، دكتر پرويز اميدي رئيس دانشكده علوم زمين دانشگاه صنعتي شاهرود در گفت و گویی ضمن تاكيد بر بهره مندي دو دانشكده علوم زمين و معدن، نفت و ژئوفيزيك دانشگاه از امكانات موجود در پرديس معدن آموزشي جهت آموزش دانشجويان اين دو دانشكده، خاطر نشان كرد: اين مجموعه غني كه ما آن را به عنوان دره دهملا مي شناسيم و در نقشه هاي توپوگرافي به نام «كبود دره» معروف است در منطقه شمال روستاي دهملا قرار گرفته است و تمامي امكانات لازم براي آموزش ميداني زمين شناسي، ژئوفيزيك، معدن و ساير علوم وابسته به زمين را دارا مي باشد.

دكتر اميدي با اشاره به اينكه دانشگاه صنعتي شاهرود درگذشته با ايجاد اولين رشته كارشناسي مهندسي معدن در گرايش استخراج و بلافاصله رشته زمين شناسي به عنوان دومين رشته اين مقطع در مجتمع آموزش عالي وقت شروع به فعاليت نموده است عنوان كرد: پرديس معدن آموزشي دانشگاه در گذشته معدن زغالسنگ فعال زيرنظر مجموعه معادن زغالسنگ بوده است كه پس از  توقف استخراج جهت فعاليت آموزشي و بازديد دانشجويان رشته معدن و زمين شناسي در اختيار مجتمع آموزش عالي وقت شاهرود قرار گرفته است.

وي با بيان اينكه اين محل در 27 كيلومتري جنوب غرب شاهرود واقع شده است، افزود: بهره مندي دانشگاه از اين مجموعه در راستاي آموزش دانشجويان دو دانشكده علوم زمين، معدن، نفت و ژئوفيزيك در سطح كشور منحصر به فرد است.

امیدی اذعان نمود: اين مجموعه آموزشي در سال هاي گذشته به صورت محدود مورد استفاده قرار مي گرفت و به علت سيلاب چند سال پيش، تاسيسات رفاهي آن در حال تخريب بود كه خوشبختانه با تلاش هاي مستمر و مجدانه جناب آقاي  دكتر فاتح رئيس محترم دانشگاه و بهره مندي از حمايت خيرين، در طي سال 1394 تا 95 راه دسترسي آن بازسازي و آسفالت شد و تاسيسات آموزشي و رفاهي آن هم تعمير و احيا گرديده است.

رئيس دانشكده علوم زمين دانشگاه با اشاره به تقسيم بندي زمين شناسي ايران، منطقه البرز را به لحاظ ساختاري به سه بخش البرز شرقي، البرز مياني و البرز غربي تقسيم نمود و گفت: واحد زمين ساخت - رسوبي البرز به صورت هلالي بوده كه درياي مازندران در شمال آن و شهرهاي اصلي استان سمنان از جمله شاهرود در دامنه جنوبي البرز شرقي واقع شده اند.

وي به دسترسي استان سمنان به دو منطقه زمين شناسي مهم ايران يعني ايران مركزي و البرز اشاره كرد و تاكيد كرد كه شاهرود در اين خصوص از امتياز بالاتري برخوردار است، زيرا به منطقه كپه داغ نيز نزديك بوده و دسترسي آسان تري نسبت به ساير شهر هاي استان دارد.

امیدی وجود پديده هاي زمين شناسي متنوع با جنبه هاي آموزشي از جمله انواع ساخت هاي رسوبي، چين خوردگي ها و گسل ها و به ويژه رخنمون يافتن سازندهاي پالئوزوئيك و مزوزوئيك در  كبوددره را  از مواردي دانست كه سبب اهميت اين دره به لحاظ زمين شناسي گرديده است. به همين مناسبت، علاوه بر دانشجويان دانشكده علوم زمين و معدن، نفت و ژئوفيزيك دانشجويان زمين شناسي ساير دانشگاهها به ويژه تهران و اصفهان به همراه اساتيد خود هرساله از آن بازديد مي نمايند.

وی با بیان اینکه دانشجويان رشته زمين شناسي مي توانند در كبوددره از قديمي ترين و جديدترين سازند ها را مشاهده و برداشت نمايند گفت: اين سازند ها شامل بايندر، سلطانيه، باروت، زايگون، لالون، ميلا، لشكرك، قلي، جيرود، اليكا، شمشك، دليچاي و لار مي باشند. سازند شمشك نيز كه يكي از سازندهاي زغالدار معروف ايران است كه در كل البرز از جمله البرز شرقي و كبوددره گسترش دارد و وجود آن در اين دره زمينه هاي آموزشي منحصر به فردي را براي شناسايي اين سازند زغالدار و نحوه استخراج آن فراهم نموده است. و به همين دليل است كه كبوددره را يكي از بهترين مناطق جهت مطالعه البرز در بازه زماني دوران اول و دوم زمين شناسي مي شناسيم.

وي با بيان اينكه استان سمنان براي شناخت بخش اعظم زمين شناسي ايران بسيار مناسب مي باشد و در شاهرود دسترسي به البرز شرقي، ايران مركزي و كپه داغ آسان تر است به قابليت هاي زياد زمين گردشگري كبوددره اشاره كرد و گفت: صنعت زمين گردشگري يكي از زيرشاخه هاي اكوتوريسم و طبيعت گردي است كه از تلفيق علوم زمين با صنعت گردشگري به وجود مي آيد، در اين شاخه پديده هاي مختلفي از جمله غارها، آثار آتش فشان ها، لايه ها و طبقات سنگي، سنگ ها و كاني هاي زيبا و كمياب، فسيل ها، خليج ها، حفره ها و گودال هاي موجود در زمين هاي كارست، پرتگاه ها، كويرها، چشمه ها (به ويژه چشمه هاي تراورتن ساز)، آبشارها، آب هاي سرد و گرم معدني، گل فشان ها، ساختارهاي زمين شناسي الگو مثل چين ها و گسل ها مورد توجه و هدف گردشگران زمين شناسي مي باشد. و با توجه به تنوع زمين شناسي اين دره و وجود معدن آموزشي در پرديس طرح پيشنهادي در خصوص معرفي شاهرود به عنوان منطقه زمين گردشگري (Geotourism)  و پارك زمين گردشگري (Geopark) اين دره در دست پيگيري است.

اميدي ضمن بيان اينكه هر منطقه ويژگي هاي زمين شناسي خاص خود را دارد افزود: براي مطالعات زمين شناسي منطقه اي مانند البرز وجود دره هاي عرضي بسيار مهم و كليدي است كه مسيرهاي طبيعي پيمايش را در اختيار زمين شناسان قرار ميدهد و كبوددره يكي از زيباترين آنها است كه براي شناخت زمين شناسي البرز به ويژه چينه شناسي دوران اول و دوم از اهميت بالايي برخوردار است و دانشجويان بيشتر مطالعات خود را مي توانند در رخنمون هاي كنار جاده انجام دهند.

اميدي كبوددره را كه داراي ويژگي هاي زمين شناسي خاص و امكانات آموزشي براي دانشكده هاي علوم زمين و معدن، نفت و ژئوفيزيك است را به عنوان بخشي از دو اين دانشكده عنوان كرد و گفت: جاده اين مجموعه خوشبختانه به همت رئيس دانشگاه آسفالت گرديده و نزديكي به دانشگاه، عدم نياز به دريافت مجوز براي حضور، وجود امكانات رفاهي، سالن همايش و وجود امنيت بالا به ويژه براي دانشجويان دختر كه بيش از نيمي از دانشجويان را تشكيل مي دهند از جمله مزاياي اين دره نسبت به دره هاي مشابه عنوان كرد.

وی طرح ايجاد آب خوان مصنوعي در اين مكان  براي اولين بار در كشور توسط يكي از اساتيد صاحب نظر دانشكده علوم زمين (دكتر كرمي) پيشنهاد و تصويب شده و مراحل اجرا را طي مي كند.

امیدی اظهار کرد: با اجراي اين طرح ضمن تامين بخشي از آب شرب در تاسيسات رفاهي، جنبه هاي آموزشي و زمين گردشگري سايت را دو چندان خواهد كرد.

در پايان رئيس دانشكده علوم زمين زحمات طاقت فرساي دكتر فاتح رياست محترم دانشگاه را در احياي اين مجموعه علمي، آموزشي و فرهنگي شايسته تقدير دانست و اشاره کرد: اين اقدام ارزشمند در نگاه اول خدمت علمي بزرگي به مجموعه دانشجويان زمين شناسي و معدن است. همچنين ساير دانشجويان دانشگاه در مناسبتهاي مختلف فرهنگي-ورزشي، كاركنان دانشگاه و حتي دانش آموزان سطح شهرستان شاهرود مي توانند در اين مجموعه حضور يافته و از مناظر طبيعي بسيار زيباي آن بهره مند شوند.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید