به گزارش خبرگزاری بسیج، حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» بر اساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، تأکید کردند: پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقب نشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد، همچنین اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحرانهای رو به افزایش جهانی، الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
امروز هم اقتصاد مقاومتی؛ الگوی فراتوسعهای و ابرپیشرفت اسلامی - ایرانی است و همچنان رویکردی شایسته و بایسته محسوب میشود و شاید برای همیشه باید به آن تکیه کنیم، چون که تحقق اهداف اقتصادی بیانیه گام دوم انقلاب را هم تضمین خواهد کرد.
سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری در پایان سال ۱۳۹۲ ابلاغ شده است، سند شایسته و بایسته برای تحولات اقتصادی ایران و توسعه فرهنگ تولید ثروت پایدار است؛ ثروتی که هویت درون زا دارد و به عوامل ملی و بومی، متکی است و در تعامل بیرونی هم برونگرا خواهد بود البته در شرایط برد - برد.
هم سنجی سیاستهای اقتصاد مقاومتی با همتاهای پیشین مانند برنامههای مختلف توسعه پنجساله و سند چشم انداز بیست ساله و اسناد میان مدت (دو تا ۵ ساله) و ارزیابی تجارب ناشی از عصر تحریمهای ظالمانه دشمنان این آب و خاک در سالهای اخیر نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی ایران باید
فراتر از الگوهای رایج و آسیب پذیر برسد. باید از الگوهایی که حتی در کشورهای توسعه یافته و صنعتی هم آسیب پذیر است مانند بحرانهای مالی و اقتصادی اخیر در غرب هم عبور کنیم.
"اقتصاد مقاومتی" در ادبیات تاریخ معاصر ایران واژهای تازه محسوب میشود، اما با کاربردی تاریخی و همیشگی است که در شرایط کنونی کشور و محیط بین المللی ناشی از تحریمها حساسیت و اهمیت بیشتری دارد و، چون مشکلات اقتصادی داریم به آن حساس شده ایم.
اما اقتصاد مقامتی مبتنی بر عقلانیت و خرد مذهبی و اسلامی و ملی است و باید در جامعه نهادینه شود و همواره باید برای استقرار اقتصاد مقاومتی تلاش کنیم.
جوهره اقتصاد مقاومتی را حداکثر سازی بهره وری منابع و تکیه بر مزیت نسبی پایدار و مبتنی بر تنوع اقلیمی تشکیل میدهد و هویت آن هم توسعه و پیشرفت پایدار غیر ترومی است.
این را هم بدانیم که اقتصاد مقاومتی موضوعی کاملا قابل تحقق است، چون ایران منابع زیرزمینی، روزمینی، راهبردی، نیروی انسانی و دانشهای آن را دارد و باید بهره وری منابع آب و خاک افزایش یابد.
ایران با حدود یک درصد جمعیت جهان دارای ۷ تا ۸ درصد منابع تولید ثروت است و شاید هم ۱۰ درصد.
باید همه مردم در هر نقطه از ایران برای تحقق آن تلاش کنند و وارد برنامه ریزی و تقسیم کار شوند.
باور کنیم که هر کشوری فقط میتواند با تکیه بر مزیتهای تولیدی خود شامل نیروی انسانی، منابع روزمینی، زیر زمینی، جغرافیایی و منابع مجازی یا فراملی (مانند ترانزیت) به اهداف توسعه خود میرسد و الگوی توسعه اقتصاد ملی را میتوان با تکیه بر نظریههای توسعه اقتصادی شرق و غرب، غنیتر و به طرحهای پردستاورد تبدیل کرد، اما همواره باید توجه کنیم که مدل توسعه نباید وارداتی باشد، بلکه اقتصاد هر کشوری به الگویی بومی نیاز دارد که مقام معظم رهبری بارها از ان به عنوان الگوی اسلامی - ایرانی نام برده اند.
اقتصاد مقاومتی مبتنی بر این فرضیه است که توسعه و تلاش برای پیشرفت، وسعت بخشیدن به دامنه تولید ثروت در سرزمین ایران میتواند از موانع بیرونی مانند تحریم عبور کند، وضع موجود را میتوان با بهبود روش کار و فعالیت و افزایش بهره وری ارتقا داد، فاصله توسعه نیافتگی با وضع مطلوب در میان مدت قابل برطرف شدن است و توسعه اقتصادی در ایران زمین باید " برای ملت، با کمک ملت و همراه با ملت " باشد تا محیط بیرونی را به راحتی مدیریت کنیم.
اسماعیل محمدی/ کارشناس اقتصاد